Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nye krisetall for A-K Maskiner

A-K maskiner har tapt 149 millioner kroner på tre år. Selskapet sier det skyldes for mye på lager og valutasmell.

Her stiller A-K maskiner ut på Dyrsku'n i Seljord. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Regnskapstallene til A-K maskiner for 2015 viser et underskudd før skatt på 44 millioner kroner. Samlet for regnskapsårene 2013, 2014 og 2015 har selskapet tapt 149 millioner kroner før skatt, ifølge tall fra Finansavisen. Dermed fortsetter de store økonomiske problemene.

– Det startet høsten 2013. Varebeholdningen var for stor. Så kom det en smell på valutaen uten at vi kunne ta ut prisøkningen mot kunden. Det medførte en kraftig svekkelse av marginen, sier finansdirektør Anders Haug i A-K maskiner til avisen.

Til Traktor sier Haug at dagens lesing i Finansavisen er gammelt nytt, men at bedriften har en plan for å komme i pluss.

– Vi har en plan for plussresultat, og når vi ser på tallene følger vi planen.

Som Nationen skrev i oktober, har antall ansatte i bedriften blitt kutta fra 330 til 250 personer på rundt ett og et halt år. I Oktober sto leverandøren igjen med 24 egeneide salgsavdelinger av totalt 41. Svak krone og svikt i traktorsalget sto bak de elendige tallene.

Annonse

– Vi regner ikke med at det blir pluss i år heller, men vi regner med et plussresultat neste år, sa Gunnar Thorud som den gang var administrerende direktør.

Tidligere i år gikk han av etter åtte år i sjefsstolen. Det første året hans tapte A-K maskiner 55 millioner kroner. Året etter var resultat før skatt forbedret til minus 20 millioner kroner, før selskapet i tre år leverte positive resultater. I årene etterpå har tallene vært svært dårlige.

Hasse Iwarsson fungerer som midlertidig administrerende direktør. Iwarsson driver sitt eget konsulentselskap og har ledet flere store omstillinger. Målet med den pågående omstillingen er å reetablere en ledende posisjon som en maskinforretning knyttet til jordbruk og anlegg innen tre år.

– Det har vært ujevne resultater i virksomheten og vi ønsker å forbedre salgs- og servicekulturen. Det er mange følelser i et traktorkjøp, sier Iwarsson.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997