Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

NRK: Slakteri skåldet gris som kan ha vært i live

Mattilsynet varsler et gebyr til Furuseth etter at en gris kan ha blitt skåldet i varmt vann uten at den var avlivet.

Furuseth er en av Norges største private slakterier og foredlere av kjøtt. Arkivfoto: Siri Juell Rasmussen
Furuseth er en av Norges største private slakterier og foredlere av kjøtt. Arkivfoto: Siri Juell Rasmussen

Det melder NRK torsdag kveld.

– Vi fant ved vårt tilsyn en gris som vi så tegn på at ikke var godt nok avblødd, forteller Eirin Helland, fungerende seksjonssjef for slakteri i Mattilsynet, avdeling Romerike til kanalen.

Ifølge NRK blir grisene vanligvis dyppet i glovarmt vann slik at skinnet og kjøttet skal løsne fra hverandre. Men før det er slakteriene pålagt å sikre seg at dyret er dødt, og det skal blant annet stikkes slik at den blør ut. Før det igjen blir den gasset med CO2-gass.

Annonse

Grisen ved Furuseth sitt slakteri skal ha blitt oppdaget av Mattilsynet ved at den var skåldet, men at det ikke var noe stikksår å finne.

«Den aktuelle grisen vi fikk til kjøttkontroll 2. juli 2019 ble ikke avblødd straks etter bedøving og dermed ikke avlivet på forsvarlig måte», skriver Mattilsynet i varselet om gebyr til slakteriet, som NRK har fått tilgang til.

Ifølge Helland er det ikke alle dyr som dør av CO2-gassingen.

– Vi ser alvorlig på saken og reagerer med de tiltakene vi mener er nødvendige for å sikre dyrevelferden, sier hun videre.

Kanalen har også vært i kontakt med eieren og daglig leder av Furuseth, Harald Furuseth. Han sier at han ikke ønsker å stille til intervju, men bestrider ikke innholdet i vedtaket fra Mattilsynet.

Neste artikkel

Stadig færre barn i Bygde-Noreg