Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura tilbakekaller bacon etter funn av salmonella

Nortura tilbakekaller bacon med navn «Skikkelig digg bacon» etter funn av salmonella.

Foto: Nortura
Foto: Nortura

Nationen viste i en tidligere versjon av saken til et salmonellautbrudd i storfekjøtt hos Norgesgruppen, men dette utbruddet har ingen sammenheng med utbruddet i Norturas bacon.

Baconproduktet er solgt hos Coop, Norgesgruppen og Norturas medlemsbutikk på Rudshøgda, skriver Nortura i en pressemelding.

– Vi har blitt informert fra Prima Jæren om at det er gjort funn av salmonella i to partier importert tysk svinekjøtt som de har levert til oss. Vi kaller derfor tilbake alt bacon som kan inneholde råstoff fra disse partiene, skriver Nortura.

Tilbakekallingen gjelder produktet med holdbarhetsdatoer 29.03.21, 30.03.21, 31.03.21, 01.04.21 og 02.04.21.

Alle produktene dette gjelder, fjernes nå fra butikkene. De som har kjøpt produktet, bes om å kaste det eller returnere det til butikken der det er kjøpt for å få refusjon.

Funnet knyttes ikke til funnet av salmonella i tysk storfekjøtt som det ble meldt om tidligere i mars.

Coop kaller tilbake ytrefilet av storfe etter mistanke om salmonella. Foto: Coop
Coop kaller tilbake ytrefilet av storfe etter mistanke om salmonella. Foto: Coop

Coop kaller tilbake storfe

Coop melder også torsdag at de har trukket tilbake kjøtt i forbindelse med mistanke om salmonella. Det kjøttet dreier seg som ytrefilet av storfe, også her skal kjøttet ha Tyskland som opprinnelse.

– Coop har valgt å kalle tilbake 216 pakker med Xtra Ytrefilet av storfe 150 gram med best før dato 01.03.2021, etter mistanke om salmonella, skriver dagligvarekjeden.

Det berørte produktet skal være utgått på dato og finnes ikke lenger i butikk, men forbrukere kan likevel ha disse hjemme i fryseren, opplyser Coop.

Annonse

– Kundene skal være trygge på den maten de kjøper hos Coop, derfor ønsker vi å være på den sikre siden og varsle kundene våre. Vi oppfordrer kunder som har kjøpt produktet med den spesifikke holdbarhetsdatoen om å levere produktet tilbake til butikk, slik at de kan få refundert pengene, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Mer vanlig i importert kjøtt

De vanligste symptomene på salmonella er diaré, hodeverk, magesmerter, kvalme og feber. God kjøkkenhygiene, samt gjennomsteking og gjennomkoking av mat er tiltak som vil ta livet av bakteriene.

Mattilsynet sa nylig til Nationen at importert kjøtt har større sjanse for å inneholde salmonella.

– I Norge har vi en svært lav forekomst av salmonella, også i kjøtt. I de fleste andre land utenom Skandinavia, har man en mye høyere forekomst av salmonella i ulike typer husdyrhold, og man finner derfor oftere salmonella i slikt kjøtt, selv om det har vært testet i avsenderlandet, sa direktør for avdeling mat i Mattilsynet, Karina Kaupang.

Fakta

Salmonella

Salmonella er en bakterie som er vanlig hos fjørfe og gris, og som kan gi sykdom hos mennesker.

De vanligste symptomene på sykdommen er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber.

Bakterien smitter stort sett gjennom mat og vann, men kan også smitte fra person til person, og mellom dyr.

Det er lite Salmonella i norsk mat og blant norske husdyr. Det samme gjelder for Sverige, Finland og Island.

Salmonellasmitte i Norge skyldes stort sett importerte matvarer, forurenset drikkevann, eller direkte eller indirekte smitte fra ville småfugl og pinnsvin.

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er viktig for å hindre at salmonellasmitte sprer seg.

Kilde: Mattilsynet

Importert kjøtt gir høyere risiko for sykdom

Ifølge Kaupang er smitteutbrudd med salmonella forholdsvis sjeldent i Norge, men matvarer som er importerte fra land der salmonella er vanligere, utgjør en smitterisiko.

– Internasjonalt er de vanligste smittekildene kjøttprodukt, særlig svin- og fjærfekjøtt, men også egg, eggprodukt, melkeprodukt som er upasteurisert eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder, sier hun.

– I Norge har vi god dyrehelse. Når det tas inn kjøtt fra land med flere produksjonsdyrsykdommer, vil det også innebære en høyere risiko for at råvarene bærer med seg sykdomsfremkallende mikroorganismer, fortsetter Kaupang.

Neste artikkel

Disse samvirketoppene tjente over 4 millioner i fjor