Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norgesgruppen slutter med egg fra burhøns

Norges største matvaregruppe, Norgesgruppen, vil i løpet av 2019 fase ut egg fra burhøns. Det vil ramme produsentene som leverer rundt en tredjedel av eggene som selges i deres butikker.

Dette kan det bli slutt på, dersom dyrevernorganisasjonene får det som de vil. De presser på for at matkjedene skal slutte med egg fra høner i såkalt miljøinnrede bur. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
Dette kan det bli slutt på, dersom dyrevernorganisasjonene får det som de vil. De presser på for at matkjedene skal slutte med egg fra høner i såkalt miljøinnrede bur. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Rema 1000 kuttet egg fra burhøns alt før de nye reglene kom i 2012. Bunnpris bestemte seg for å gjøre det samme tidligere i år, og nå følger altså Norgesgruppen etter.

– Markedstilpasning

Butikkjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker vil slutte å selge egg fra burhøns, altså høns som lever i såkalte miljøinnredede bur, i løpet av 2019. Totalt vil det gjelde 1375 butikker over hele Norge.

– Vi har nå besluttet å gjennomføre en markedstilpasning på bakgrunn av trender i markedet og ønsker fra forbrukerne. Dette, sammen med dialogen vi har hatt med Dyrevernalliansen over tid, gjør oss trygge på at det nå er riktig å si nei til egg fra burhøns, sier Helle Tollehaugen, kategorisjef i Norgesgruppen, i en pressemelding.

• Les også: Kantinegigant dropper egg fra burhøns

– Vi skal produsere det markedet etterspør, det er viktig. Likevel er vi svært overraska over at Norgesgruppen sier det er forbrukerne som styrer dette valget. Vi har en helt fersk undersøkelse som viser at forbrukerne ikke har så sterk bevissthet rundt dette, sier styreleder Lars Otto Grundt i Norsk Fjørfelag til Nationen.

Undersøkelsen viste også at det er høy tillit i befolkninga til eggenes kvalitet og at produksjonen foregår på en god måte.

• Les også Lars Sigmundstads leserinnlegg om eggdebatten: «Uvitenheten er lykkelig»

En tredjedel av eggene

Ifølge pressemeldinga fra Norgesgruppen og Dyrevernalliansen, selger Norgesgruppens butikker rundt 304 millioner egg årlig. 33 prosent av dem, altså en tredjedel, er fra såkalte burhøns. Dermed vil rundt 100 millioner egg forsvinne fra butikkene, og erstattes av egg fra frittgående høns.

Dette kan få store konsekvenser for produsentene. Det er dyrt å legge om, ifølge Grundt.

– Det koster ca. 2 millioner per produsent som må legge om til dette. Det koster mer å produsere et egg med frittgående systemer. Det går med mer kraftfôr, og er mer arbeid. Vi håper kjedene er innforstått med at de påfører forbruker en høyere pris, sier han.

• Les også: Ivar Skjetnemark skaffer «snåle egg» til butikkene

Dyrevernalliansen mener bøndene har hatt god tid på seg.

Annonse

– Da forbudet mot nakne bur kom i 2012 gikk Dyrevernalliansen ut med råd til alle bønder om å velge frittgående istedenfor nye bur. De som valgte bur må nå dessverre investere på nytt. Dyrevernalliansen er fornøyd med at Nortura nå bygger om hønsehusene sine, sier Dyrevernalliansens Live Kleveland i pressemeldinga fra organisasjonen.

Ikke satt dato

Nortura er i gang med å tilpasse produksjonen, men de har ikke fastsatt noe tidspunkt for når de eventuelt skal gå over, og det er ikke nødvendigvis slik at de vil stille noe krav om at produsenter må produsere frittgående egg.

– Flertallet av produsentene våre er frittgående i dag, men det var en stor investering mange gjorde da det nye regelverket kom i 2012. Vi må ha en dialog med dem, også med nye som skal starte opp. Vi må forholde oss til hvordan markedet ser ut der ute. Vi vil selvfølgelig forholde oss til det, og bidra til å imøtekomme etterspørselen, men vi har ikke satt noen konkret dato eller årstall for når det skjer, sier administrerende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen.

– Vi forholder oss selvsagt til hvordan markedet utvikler seg, vi konstaterer at det har vært et ønske over tid om å vri salget fra miljøinnredning til frittgående.

Jubel fra dyrevernerne

Dyrevernorganisasjonene er svært fornøyde med avgjørelsen.

– Vi vil rose Norgesgruppen for å kutte egg fra høner i bur. Det viser at de lytter til forbrukerne og ta dyrevelferd på alvor, sier leder Hilde Valbjørn Hagelin i den nyoppstartede organisasjonen Anima - stopp dyremishandling i en pressemelding.

Også Dyrevernalliansen er glade for avgjørelsen. De har samarbeidet med Norgesgruppen siden 2015, og kom allerede da med råd til gruppen om å slutte med egg fra burhøns.

• Les også: Ny dyrevernorganisasjon vil redde burhøns

Organisasjonen hevder det er bred faglig enighet om at dyrevelferden er best i «godt drevet løsdrift». Enkeltbondens drift er viktigere enn produksjonsform, ifølge Pedersen i Nortura.

– Når det gjelder egg, tror vi hvordan de driver sine gårder, er det viktigste for dyrevelferden. Begge produksjonsmåter er lovlige. Vi har produsenter som driver på begge måter, og mener det generelt er god dyrevelferd, sier han.

Både Pedersen og Grundt understreker at alle eggprodusenter i Norge produserer etter gjeldende regelverk, og at dyrevelferden generelt er god.

Neste artikkel

Fjordland har aldri hatt høyere overskudd