Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nesten 2 milliarder kroner utbetalt til tørkeramma bønder

Flere enhver tredje norske bonde har fått utbetalt erstatning for avlingssvikt etter fjorårets tørkesommer.

Knusktørre åkre var et vanlig syn under fjorårets sommer. Nå har de oppdaterte tallene på avlingsskaeerstatning kommer. Foto: Mariann Tvete
Knusktørre åkre var et vanlig syn under fjorårets sommer. Nå har de oppdaterte tallene på avlingsskaeerstatning kommer. Foto: Mariann Tvete

Den ekstremt varme sommeren i fjor ramma landbruket i Norge og Nord-Europa hardt. I store deler av Sør-Norge ble avlingene delvis eller helt ødelagt på grunn av regnet som aldri kom.

Et år senere er nesten 98 prosent av søknadene om avlingsskadeerstatning behandlet og totalt er det utbetalt nesten to milliarder kroner.

– Det viser hvor alvorlig denne tørkesituasjonen var og hvor sårbar matproduksjonen er for ekstreme værtyper. Det understreker også viktigheten av å tilpasse næringa for å kunne møte framtidens vær på en best mulig måte, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, på deres hjemmeside.

Annonse

Av 14 622 saker som er ferdig behandlet er 1144 søknader avslått/avvist og 13.478 har fått innvilget erstatning. I 2018 var det 39.621 landbruksbedrifter i Norge.

I gjennomsnitt har det blitt utbetalt 134.831 kroner per søknad. Til sammen er beløpet på over 1,9 milliarder kroner.

Allerede i Juli i fjor anslo Per Olaf Lundteigen at erstatningsbeløpet kom til å bli høyt. Han så for seg et beløp mellom 2 og 3 milliarder kroner.

I juli i fjor anslo Landbruksdirektoratet at skadeerstatninga kom til å ende på 1,1 milliard kroner. Gjennom hele høsten ble beløpet stadig oppjustert.

Neste artikkel

Slik ser det ut når eit tre får panikk