Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nationen får kutt i pressestøtten

Medietilsynet har fordelt 313 millioner kroner i pressestøtte for 2017. Nationen får et kutt på 1,2 millioner kroner i støtten.

Nationens sjefredaktør mener at uforutsigbare kutt i pressestøtten gjør det vanskeligere å drive avisa. Foto: Henrikke Havnaas

Tre nye lokalaviser, nettavisa Alvdal Midt i Væla og papiravisene Avisa Lofoten og Stjørdalens Blad fikk tilskudd for første gang i 2017.

Pressestøtte

Den statlige pressestøtten ble innført i 1969. Hovedmålet med støtten var å hindre nedleggelse av aviser og opprettholde en differensiert dagspresse. Ikke minst var det et mål å bevare den lokale aviskonkurransen.

Produksjonsstøtten er den største direkte støtteordningen og er innrettet mot de aller minste lokalavisene og nummer 2-aviser med svak økonomi. Ordningen omfatter også flere riksdekkende meningsbærende aviser.

Kriteriene for hvilke aviser som kan motta støtte er også endret flere ganger, for å målrette støtten til de avisene som er mest truet av nedlegging.

Den direkte pressestøtten bevilges over statsbudsjettet.

Mest støtte får Klassekampen (40,2 millioner kroner), Vårt Land (39,3 millioner kroner), Dagsavisen (35,1 millioner kroner), Bergensavisen (27,7 millioner kroner) og Nationen (22,3 millioner kroner).

Vanskeligere

Nationen får dermed et kutt på 1,2 millioner kroner sammenlignet med i 2016. Sjefredaktør Irene Halvorsen sier at Nationen med det har mistet 2,1 millioner kroner i produksjonstilskudd de to siste årene, selv om avisen har vokst både i opplag og lesertall.

– Nationen er varm tilhenger av mediemangfoldet og ønsker nye aktører som Alvdal midt i væla, Stjørdalens Blad og Avisa Lofoten velkommen. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at gjentatte og uforutsigbare kutt i pressestøtten gjør det vanskeligere å drifte og innovere i et etablert mediehus som Nationen, sier Halvorsen.

• Les også: Lokalaviser fryktar nye postreglar

Hun understreker at Nationen jobber med tiltak som skal bidra til å sikre fremtidige inntekter og innsparinger for avisa.

Annonse

– Nationen er i gang med konkrete innovasjoner i forretningsmodell, nettverk, service, produkt og tjenester. Men som alle som har drevet med innovasjon og nyskaping vet: Når du legger ut på en vei med innovasjon og endring møter du fartsdumper, blindveier og trange smug. Det følger av ordet nyskaping at det man gjør er nytt. Man har ikke gjort det før, derfor er det vanskelig å planlegge for alle eventualiteter. Man trenger et minimum av sikkerhet for grunnfinansiering slik at man også kan sette av nok tid og penger til innovasjon og nyskaping.

Flere på vei

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, sier at hun vet at flere nå posisjonerer seg for å søke pressestøtte neste år.

– Alvdal Midt i Væla er nok bare den første av flere lokale nettaviser som vil motta produksjonstilskudd. Vi vet at det er flere lokale nettaviser som kan søke om tilskudd til neste år, sier Velsand, i en pressemelding.

I pressemeldingen skriver tilsynet at endringer i opplagstallene er hovedårsaken til endringer i tildelingene.

Neste artikkel

Sjømatjubel over frihandelsavtale