Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mye smuglersigaretter i Norge

Nesten halvparten av sigarettene, 47,2 prosent, som ble røkt her i landet i fjor, var ikke omsatt via ordinære kanaler.

Undersøkelsen viser at Trondheim har det høyeste innslaget av sigaretter innført fra utlandet, 53,6 prosent. Foto: Colourbox
Undersøkelsen viser at Trondheim har det høyeste innslaget av sigaretter innført fra utlandet, 53,6 prosent. Foto: Colourbox

Det viser en undersøkelse de fire internasjonale tobakksselskapene Philip Morris, Imperial Tobacco, British American Tobacco og JTI står bak, skriver Adresseavisen.

Undersøkelsen viser at Trondheim har det høyeste innslaget av sigaretter innført fra utlandet, 53,6 prosent, blant de åtte største byene i Norge i fjor.

– Hensikten med undersøkelsene er å kartlegge opphavet til sigaretter som røykes i Norge, fordi vi mener at omfanget av sigarettsmugling er mye større enn det folk er klar over og politikerne vil innse, sier kommunikasjonsdirektør Christian Angell i Philip Morris Norge.

Han viser til at Finansdepartementet regner med at cirka 35 prosent av sigarettene her til lands stammer fra andre kilder enn norske utsalg. Han sier at det ikke nødvendigvis er slik at alle sigaretter som ikke er solgt i Norge er smuglet hit, og at det er fullt lovlig å handle sigaretter både taxfree og for eksempel i Sverige.

Annonse

– Vi tar ikke stilling til hvor mye av dette som eventuelt er over tillatte kvoter. Men vi mener at noe ikke stemmer når undersøkelsen viser at over 30 prosent av alle sigarettene stammer fra Polen og Romania. Samlet er nå andelen sigaretter utenom taxfree og innførsel fra Sverige snart på samme nivå, sier Angell.

I 2013 tok staten inn i underkant av 5,5 milliarder kroner i avgifter på lovlig salg av sigaretter.

Neste artikkel

Sogn og Fjordane blir fri for røyk og snus