Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Minst 100 må gå i Store Norske

Styret i gruveselskapet Store Norske vedtok mandag en spareplan som innebærer at minst 100 stillinger kuttes. Det er rundt en tredel av selskapets ansatte på Svalbard.

Det blir redusert drift i Svea og Lunckefjell, mens gruve 7 utenfor Longyearbyen foreløpig ikke blir berørt av spareplanene.  Foto: Tore Meek / Scanpix
Det blir redusert drift i Svea og Lunckefjell, mens gruve 7 utenfor Longyearbyen foreløpig ikke blir berørt av spareplanene. Foto: Tore Meek / Scanpix

Vedtaket er en følge av lave kullpriser på verdensmarkedet. Opplegget innebærer redusert drift i Svea Nord og Lunckefjell. I Gruve 7, som leverer kull til kraftverket i Longyearbyen, fortsetter driften som normalt. Lønnsomheten der vil bli vurdert senere.

– Vi beklager sterkt at vi må si opp ansatte, men det er nødvendig å redusere driften og kutte kostnader dersom selskapet skal overleve. Alternativet er styrt avvikling nå. Samtidig er det viktig å være klar over at krisen i Store Norske ikke er over med dette, sier styreleder Annette Malm Justad.

Hele organisasjonen vil bli berørt, og nedbemanningsprosessen starter umiddelbart.

Annonse

Selskapet sier alt tyder på at kullprisen vil holde seg på et lavt nivå også i tiden som kommer, og at det fører til betydelige underskudd. Mandagens vedtak er ikke tilstrekkelig til å sikre Store Norskes fremtid, og ytterligere tiltak utredes, heter det i en pressemelding mandag kveld.

– Det driftsopplegget styret nå har vedtatt, er et helt avgjørende element i en større løsning for å sikre virksomheten. I tillegg er vi avhengige av å finne en finansieringsløsning som er akseptabel for både eierne og banken. Dette arbeides det nå intenst med, og vi regner med å kunne presentere vårt forslag for Næringsdepartementet innen utgangen av januar, forteller Justad.

Neste artikkel

Mørkets helter på TV 2 fra Svalbard