Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet varsler tvangsmulkt for produsenter av triploid oppdrettsfisk

Mattilsynet varsler at de gir løpende dagmulkt på 800.000 kroner til tre produsenter av steril oppdrettslaks, hvis de ikke sikrer fiskevelferden innen 15. mars.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mulkten på 800.000 kroner gjelder samlet for Norway Royal Salmons (NRS) og datterselskapene Nord Senja Laks og Wilsgård Fiskeoppdrett/Nor Seafood, opplyser Mattilsynet i en pressemelding mandag.

– Mattilsynet mener deler av internkontrollprosedyrene til Norway Royal Salmon (NRS), Nord Senja Laks og Wilsgård Fiskeoppdrett/Nor Seafood ikke oppfyller kravene. Prosedyrene skal sikre fiskevelferden ved triploid lakseproduksjon, heter det.

De tre selskapene har fått dispensasjon for produksjon av triploid laks, fisk som er sterilisert under trykk, men den ble gitt på vilkår om en enhetlig internkontrollprosedyre.

– Vi vurderer dagens internkontrollprosedyrer som ikke gode nok. Det mangler blant annet en grense for maksimal dødelighet og rutine for å avslutte produksjonen humant med utslakting straks grensen nås, sier Arnt Inge Berget, avdelingssjef for Mattilsynet avdeling Salten.

Kom brått på

NRS sier de ble tatt litt på senga av beskjeden de fikk fra Mattilsynet sent mandag ettermiddag. Selskapet sendte en ny internkontrollprosedyre til Mattilsynet i midten av oktober i fjor og fikk ifølge daglig leder i NRS Finnmark Per Magne Bølgen ikke svar før nå.

–Vi har utarbeidet det vi mener er en enhetlig og god internkontrollprosedyre sammen med fiskehelsepersonell, der vi la vekt på kjente tall i oppdrettsnæringen når det gjelder dette, og vi har fokus på fiskevelferden. Men Mattilsynet mener altså ikke den er god nok, sier han til NTB.

Han tror ikke tvangsmulkt kommer til å bli et tema, og sier selskapet kommer til å se over internkontrollprosedyrene sine på nytt før de kontakter Mattilsynet.

Annonse

–Vi skal gjøre alt vi kan for å svare Mattilsynet innen fristen 15. mars. Utover det har vi egentlig ingen kommentarer foreløpig, sier han.

Overstyrte mattilsynet

Mattilsynet ville allerede i fjor nekte Norway Royal Salmon å sette ut steril laks i merdene, men fiskeriminister Per Sandberg (Frp) hastebehandlet klagen fra selskapet og ga dem medhold i løpet av én dag ettersom de sto i fare for å tape verdier for 400 millioner kroner.

– Jeg har et ansvar for å ivareta statens og selskapets interesser, og vi sto i fare for å måtte destruere mye fisk, sa Sandberg den gang.

Triploid laks er fisk som er sterilisert under trykk og oppdrett krever dispensasjon fra akvakulturforskriften. Mattilsynet sa nei på grunn av manglende dokumentasjon på god fiskevelferd, men dette vedtaket ble satt til side.

Mattilsynet opplyser at de foreløpig ikke har fått noen tilbakemelding fra selskapene. (©NTB)

Neste artikkel

Dødelig virussykdom påvist hos tamfugl