Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet følger opp kjøttprodusenter etter en rekke salmonella-funn

En rekke kjøttprodukter har den siste tiden blitt trukket fra markedet etter funn av salmonella. Nå følger Mattilsynet opp med aktørene.

Norgesgruppen tilbakekalte karbonadedeig, kjøttdeig og burgere merket med Folkets, Meny, Spar og Kiwi, etter funn av salmonella tidligere i mars. Foto: Norgesgruppen / NTB
Norgesgruppen tilbakekalte karbonadedeig, kjøttdeig og burgere merket med Folkets, Meny, Spar og Kiwi, etter funn av salmonella tidligere i mars. Foto: Norgesgruppen / NTB

Alle produktene som er trukket tilbake så langt, stammer fra to partier kjøtt fra Tyskland, opplyser Mattilsynet.

De undersøker nå om flere produkter må trekkes fra markedet.

En rekke produkter som inneholder tyskimportert storfekjøtt har ført til sykdom. Dette dreier seg om bakterien salmonella enteritidis.

– 22 mennesker har blitt syke av denne bakterien, og 10 av disse har vært innlagt på sykehus, opplyser Mattilsynet.

Svinekjøtt og storfekjøtt

Samtidig har en annen type salmonellabakterie blitt påvist i svinekjøtt, som også er importert fra Tyskland.

– I et parti svinekjøtt har bakterien salmonella typhimurium blitt funnet. Denne bakterien er resistent mot flere typer antibiotika. Funnet har ført til tilbaketrekking av bacon og røkte knoker. Det er så langt ikke knyttet noen sykdomstilfeller til dette funnet, skriver Mattilsynet.

– Virksomheter skal umiddelbart iverksette tilbaketrekking av mat med mistanke om mulig helsefare. Det skal iverksettes nødvendige tiltak for å forebygge, redusere eller eliminere eventuelle skadevirkninger, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.

Annonse

Kaupang sier de nå er i kontakt med aktørene involvert.

– Dersom et produkt som må trekkes tilbake har nådd forbruker, har virksomheten plikt til å informere forbrukerne. Mattilsynet følger nå opp alle involverte virksomheter, og påser at produkter som kan utgjøre en helsefare, spores og trekkes tilbake fra markedet, sier Kaupang.

Fakta

Salmonella

Salmonella er en bakterie som er vanlig hos fjørfe og gris, og som kan gi sykdom hos mennesker.

De vanligste symptomene på sykdommen er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber.

Bakterien smitter stort sett gjennom mat og vann, men kan også smitte fra person til person, og mellom dyr.

Det er lite Salmonella i norsk mat og blant norske husdyr. Det samme gjelder for Sverige, Finland og Island.

Salmonellasmitte i Norge skyldes stort sett importerte matvarer, forurenset drikkevann, eller direkte eller indirekte smitte fra ville småfugl og pinnsvin.

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er viktig for å hindre at salmonellasmitte sprer seg.

Kilde: Mattilsynet

Hygiene og varmebehandling

Ifølge Mattilsynet er det like strenge krav til importert kjøtt, som til norsk kjøtt.

– Smitteutbrudd med salmonella hos mennesker, er forholdsvis sjelden i Norge. Matvarer som er importert fra land der aalmonella er vanligere enn hos oss, utgjør likevel en smitterisiko, sier Karina Kaupang.

Mattilsynet minner også forbrukerne på at det er viktig å ha god hygiene og varmebehandle kjøtt.

– Funnene viser hvor viktig det er med god hygiene på kjøkkenet når du lager mat. Det kan hindre at man blir syk av salmonellabakterier, og andre bakterier, fra råvarene. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking, dreper bakteriene, sier Kaupang.

Neste artikkel

– Det er sterke bilder, men jeg mener det er nødvendig