Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Løiten lanserer egen juleakevitt – men den kan bli vanskelig å få tak i

Løiten skal for første gang produsere og selge en egen juleakevitt. Men de skal bare selge 7000 flasker denne julesesongen.

Løiten lanserer egen juleakevitt. Foto: Nadin Martinuzzi
Løiten lanserer egen juleakevitt. Foto: Nadin Martinuzzi

– Det begrensede antallet vil nok skape litt frustrasjon, da det kun er ca. 0,14% av Norges befolkning som vil få tak i en flaske Løiten Juleaquavit. Det gjelder å være tidlig ute. Det er førstemann til mølla prinsippet som gjelder, forteller kategorisjef i Arcus Alexandra Wachtmeister i en pressemelding. Det vil denne sesongen kun bli levert 7000 flasker av denne nye akevitten.

Arcus er Norges største leverandør av sprit og vin, og leverer blant annet mye akevitt til det norske og det internasjonale markedet. Løiten-akevitten produserer i dag hos Arcus.

Annonse

Ifølge Arcus er de forskjeller i smaken fra den kjente Løiten Linie akevitten.

– Forskjellen mellom Løiten Linie Aquavit og Løiten Juleaquavit er at Løiten Juleaquavit har et mindre fatpreg og mindre sødme, men et rikere krydderbilde. Løiten Juleaquavit passer ypperlig til tradisjonell julemat, spesielt til gravlaks og ribbe, forteller Ivan Abrahamsen, Master Blender i Arcus.

Akevitt

Fakta

Akevitt er et krydret brennevin som i hovedsak produseres i de skandinaviske landene.

Akevitt lages ved at nøytral sprit (ofte fra poteter) tilsettes krydderdestillater, mest karve og dill, men koriander, fennikel, anis og sitrusskall er også vanlig.

I Norge lages akevitt oftest med sprit fra poteter mens dansk og svensk akevitt gjerne lages av korn.

Alkoholstyrken i akevitt kan ikke være under 37,5, og i Norge er høyeste tillatte styrke 60 volumprosent.

«Norsk akevitt» har siden 1. mars 2011 vært en beskyttet betegnelse, på samme måte som Cognac. For at produktet skal kalles «Norsk akevitt» kreves det at det brukes potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95 % norske poteter, og modnet i eikefat i minimum 6 måneder for fat som er mindre enn 1000 liter, og minimum 12 måneder for fat som er større enn 1000 liter.

Kilde: Store Norske Leksikon

Neste artikkel

Akevitten går for flere hundre kroner - lite blir igjen hos bøndene