Landbruket begynner arbeidet med å erstatte palmeoljen

Fett fra palmeolje har latt norske kyr melke stadig fetere melk for å skaffe smør og fløte. Prisen er ødelagt regnskog – og nå kommer reaksjonene.

Palmeolje har gode egenskaper i maten, men er også kolesteroldrivende og kommer ofte fra en produksjon som skader verdens regnskoger. Bildet viser en palmeoljeplantasje i Indonesia. Foto: Achmad Rabin Taim (CC BY 2.0)
Palmeolje har gode egenskaper i maten, men er også kolesteroldrivende og kommer ofte fra en produksjon som skader verdens regnskoger. Bildet viser en palmeoljeplantasje i Indonesia. Foto: Achmad Rabin Taim (CC BY 2.0)

Palmeolje

Utvinnes av frukten fra olje
palmen. Kjennetegnes av en relativt stor andel mettet fett, særlig 
palmitinsyre.

Står for 32 prosent av verdens vegetabilske oljeforsyning. Svært arealeffektiv å produsere.

Produseres i stor grad på 
ryddet regnskogareal i Indonesia 
og Malaysia.

Den norske importen av palmeolje til matproduksjon er gått ned fra 26.000 tonn i 2005 til 5000 tonn i 2012. Et annet sted i næringskjeden har palmeoljebruken vokst kraftig.

Kraftig vekst

Kjære leser. Denne artikkelen er forbeholdt våre abonnenter.

Digital

Bestill

100 dager for 100 kr

VÅRT BESTE TILBUD!

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997