Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lakseoppdrettere øker formuen

Den samlede formuen til de 18 største lakseeierne i landet var i fjor på ni milliarder kroner, viser ligningstall Klassekampen har hentet inn.

Ola Braanaas i Firda Seafood Group i Sogn og Fjordane doblet formuen fra en halv milliard til en milliard kroner. Han sier han vil flagge ut om det blir innført lakseskatt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Ola Braanaas i Firda Seafood Group i Sogn og Fjordane doblet formuen fra en halv milliard til en milliard kroner. Han sier han vil flagge ut om det blir innført lakseskatt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Øverst på formueslisten er Gerhard Meidell Alsaker fra Tysnes i Hordaland. Han har en ligningsformue på 1,58 milliarder kroner og er oppført med en inntekt på 52,9 millioner kroner.

På inntektstoppen er Gustav Magnar Witzøe, eier i Salmar. Inntekten i 2018 var på 150,4 millioner kroner og formuen rundet én milliard kroner for mannen som leder Norges tredje største oppdrettsselskap.

Tredjemann på lista er Ola Braanaas, som eier Firda Seafood Group i Sogn og Fjordane. Han har en ligningsformue på en milliard kroner. Det er en dobling fra året før.

–Urettferdig

Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV mener tallene viser at fellesskapet går glipp av skatteinntekter fra en formidabel grunnrente.

Annonse

– Mange kystkommuner sliter med å få endene til å møtes, og rett utenfor i fjorden blir det skapt superprofitt for noen få som driver på arealet til allmennheten. Det er urettferdig, seier han.

Et regjeringsutnevnt utvalg anbefalte mandag å innføre grunnrentebeskatning for norsk oppdrettsnæring. Næringen er sterkt imot, og flere lakseeiere vurderer utflagging hvis lakseskatt vedtas. Braanaas er en av dem.

– Er det galt å bygge opp formue? Å bygge opp formue kommer samfunnet til gode. De kapitalsterke er villig til å satse. Vi ville ikke fått bygget en slik næring langs norskekysten uten kapital, sa Braanaas til Dagens Næringsliv tidligere i uken.

Noen mangler

To av landets største oppdrettsselskap er ikke med i oversikten til Klassekampen. Det gjelder Mowi, tidligere Marin Harvest, der John Fredriksen er største aksjonær. Cermaq er kjøpt av japanske Mitsubishi Corporation og er heller ikke med i oversikten.

Ligningstallene som er hentet inn, skiller ikke mellom inntekter og formue fra oppdrett og annen virksomhet.

Neste artikkel

Regjeringen dropper grunnrenteskatt på laks