Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Krisens arv på toppenes bord i Davos

Det er ikke lenger krisestemning på Verdens økonomiske forum. Nå er det arven etter krisen som preger dagsordenen.

Espen Barth Eide er ny WEF-direktør, og 2.500 næringslivsledere og politikere er denne uken samlet i Davos fra onsdag til lørdag for Verdens økonomiske forums årlige møte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Espen Barth Eide er ny WEF-direktør, og 2.500 næringslivsledere og politikere er denne uken samlet i Davos fra onsdag til lørdag for Verdens økonomiske forums årlige møte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Finanskrise og eurokrise har satt sitt tydelige preg på de siste årenes samlinger i Verdens økonomiske forum i den sveitsiske alpebyen Davos.

Når tidligere utenriksminister Espen Barth Eide denne uken har sin ilddåp som ny WEF-direktør, er det tegn til bedring – i hvert fall makroøkonomisk. Det er voksende forskjeller mellom verdens fattige og rike som nå bekymrer både næringsliv, politikere og eksperter.

– Den verden man arver, verden etter finanskrisen, er svært forskjellig fra den før krisen. Ett av de overordnede temaene her er bekymringen for en kraftig vekst i forskjellene, sier Eide fra Davos.

Davos-møtet

* Verdens økonomiske forum (WEF) arrangerer hvert år en samling for politikere, næringsliv, aktivister, forskere, investorer og kjendiser i den sveitsiske alpebyen Davos

* Årets samling er den 44. i rekken og varer fra 22. til 25. januar

* Rundt 2.500 deltakere er ventet til Davos, blant dem er statsminister Erna Solberg (H), tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kronprinsparet.

* Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er blitt direktør i WEF, mens WEFs tidligere administrerende direktør Børge Brende (H) tar turen til Davos som utenriksminister

* Temaet for årets samling er «Omformingen av verden: Konsekvenser for samfunn, politikk og næringsliv» (©NTB)

– Både myndigheter og næringsliv må skjønne risikoen med så store forskjeller og hva det kan bety for økonomiens bærekraft og det politiske systemet, sier Eide.

Dalende tillit

Da WEF før Davos-møtet ba over 700 næringslivsledere om å gradere de største farene verdensøkonomien står overfor, var det nettopp økende forskjeller i lønn og velstand som toppet bekymringslisten.

– Med veldig store forskjeller kan de sosiale kontraktene bryte sammen, og ett av tegnene på det er fallende tillit til politikerne, sier Eide.

Tilliten til den politiske ledelsen har stupt i land som Frankrike og Italia etter år med eurotrøbbel, viser en ny undersøkelse fra Edelman Trust Barometer. Det samme gjelder i USA etter mange økonomiske krumspring, og mer mistillit er trenden også i resten av verden.

I en undersøkelse Deloitte har gjort blant den såkalte Y-generasjonen av unge arbeidstakere, sier rundt halvparten at de ikke har tiltro til myndighetenes evne til å løse store samfunnsutfordringer som ledighet og lønnsforskjeller.

Kontroll

Forskjellene er blitt enorme, og de 85 rikeste personene i verden har nå like stor rikdom som den fattigste halvdelen av verdensbefolkningen til sammen, mener bistandsorganisasjonen Oxfam.

Annonse

– Politikken som de rike har gjennomført de siste tiårene, inkluderer økonomisk deregulering, skatteparadiser og hemmelighold, konkurransehemmende praksis, lavere skatter på høy inntekt og investeringer og kutt eller underinvestering i offentlige tjenester for flertallet, skriver organisasjonen i en ny rapport og retter en anklagende finger mot rikfolk à la dem som nå samles i Davos.

Men Eide mener Davos-møtet nettopp er stedet å sette forskjellene på dagsordenen.

– Dette er et sted som bringer sammen folk med innflytelse, sier han om muligheten for å gjøre noe med problemet.

Rike og mektige

– En svær og spennende agenda, sier Eide om den nye jobben i WEF.

Det er som vanlig en stor samling næringslivsledere og politikere som har satt kursen for Verdens økonomiske forums årlige møte, som varer fra onsdag til lørdag. Alt fra Microsoft-gründer Bill Gates og IMF-sjef Christine Lagarde til en lang rekke stats- og regjeringssjefer legger turen innom alpebyen Davos.

Der skal også statsminister Erna Solberg (H), og hun har med seg blant andre utenriksminister og tidligere WEF-direktør Børge Brende (H). Han har gjort et rollebytte med tidligere utenriksminister Eide (Ap).

– Vi har allerede utvekslet tips og erfaringer, sier Eide idet de skal fylle hverandres sko.

Neste artikkel

G20 dropper løfter om klima og frihandel