Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Konkurransetilsynet har ikke aksjonert mot Tine og Nortura

Tirsdag utførte Konkurransetilsynet razzia hos store dagligvareleverandører som Lilleborg og Mondelez Norge, samt dagligvarekjeden Norgesgruppen. Tine og Nortura har ikke blitt oppsøkt.

Konkurransetilsynet gjennomførte tirsdag en uanmeldt kontroll i dagligvarebransjen. Foto: Siri Juell Rasmussen
Konkurransetilsynet gjennomførte tirsdag en uanmeldt kontroll i dagligvarebransjen. Foto: Siri Juell Rasmussen

Tine og Nortura er blant Norges største merkevareleverandører av kjøtt og meierivarer til norske dagligvarekjeder.

Innen kategorier som pølser, pålegg og meierivarer står de to bondesamvirkene svært sterkt på markedet, og kan bli betraktet som dominerende leverandører.

Dominerende leverandører har et spesielt ansvar for å ikke diskriminere andre aktører i markedet, etter Konkurranseloven.

Både Tine og Nortura er derfor stått i søkelyset i forbindelse med at Konkurransetilsynet den siste tiden har kartlagt innkjøpsbetingelser i dagligvaremarkedet.

Nationen har spurt både Tine og Nortura om de har hatt besøk av Konkurransetilsynet.

– Nei, det har vi ikke, sier kommunikasjonssjef i Tine Sindre Ånonsen.

– Nei, sier også assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Nortura.

– Det jeg kan si er at vi, som flere andre store leverandører til dagligvarehandelen har bistått Konkurransetilsynet med ulike opplysninger knyttet til innhenting av prisbetingelser. Denne prosessen ble påbegynt i 2018, så det er en stund siden vi har hatt kontakt med Konkurransetilsynet, sier Pedersen.

Undersøker priser

Poenget med Konkurransetilsynets kartlegging er å finne ut om enkelte leverandører selger varer til vesentlig høyere pris til enkelt dagligvarekjeder enn til andre.

Annonse

Konkurransetilsynet utførte tirsdag uanmeldte kontroller hos såpeprodusenten Lilleborg, Freia-eier Mondelez Norge og Norgesgruppen etter funn i kartleggingen.

– Hensikten med bevissikringen er å få bekreftet eller avkreftet mistanke om brudd på konkurranseloven, sier avdelingsdirektør Beate Milford Berrefjord i en pressemelding.

Legger fram funn i dag

Konkurransetilsynet vil i dag presentere sine funn. Presentasjonen var planlagt den 20. november, men er framskyndet grunnet stor pågang etter tirsdagens uanmeldte aksjoner.

Regjeringen vurderer for tiden om det bør innføres et eget forbud mot prisdiskriminering, etter påstander fra aktører i bransjen om store prisforskjeller.

I oktober satte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ned en arbeidsgruppe som skal se nærmere på hvilke konsekvenser restriksjoner i prisforskjeller kan ha, både for forbrukere, konkurranse og nyetablering.

Allerede i dag kan prisdiskriminering bli slått ned på, med basis i Konkurranseloven.

Konkurransetilsynets Magnus Gabrielsen har tidligere bekreftet overfor Nationen at prisdiskriminering kan rammes av konkurranselovens paragraf 11, om misbruk av dominerende stilling, dersom en dominerende leverandør står bak, og dersom det er egnet til å skade konkurransen.

Neste artikkel

Disse samvirketoppene tjente over 4 millioner i fjor