Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kommunen vil ikke stanse Norsk Kylling-bygging, slik som Fylkesmannen ber om

Fylkesmannen ber Orkdal kommune vente på behandling av om den eneste gjenværende brakkvannskroksjøen i Trøndelag skal vernes eller ikke.

Området på Furumoen i Orkdal hvor Norsk Kylling skal bygge fabrikk. Foto: Håvard Zeiner

Fylkesmannen i Trøndelag har bedt om at Norsk Kylling stanser byggingen av ny fabrikk på Furumoen i Orkdal kommune. Sistnevnte vil ikke pålegge stans, skriver Adresseavisen. Det er Rema som eier Norsk Kylling.

Bakgrunnen for Fylkesmannens krav om byggestans er en klage fra organisasjonen Sabima. Den nye fabrikken vil kreve at Furumokjela, som er en såkalt kroksjø, fylles igjen.

Ifølge Sabima er Furumokjela den eneste gjenværende brakkvannskroksjøen i Trøndelag.

Debatt om matjord

Sabima klagde først til kommunen, som ikke tok klagen til følge. Dermed klaget Sabima til Fylkesmannen.

Torsdag sendte Fylkesmannen en epost til Orkdal kommune der de bekjentgjorde at de behandlet en klage på kommunens planvedtak om Furumoen, skriver Avisa Sør-Trøndelag. Fylkesmannen ba kommunen sette anleggsarbeidet på vent.

Avisa skriver videre at da kommunens næringsplan ble behandlet i fjor høst, varslet Fylkesmannen innsigelse, men begrunnelsen for den var i jordvern.

Plasseringen av anlegget har høstet mye kritikk, fordi byggingen medfører at over 100 mål matjord som er egnet til korndyrking blir tatt ut av bruk.

Annonse

Fylkesmannens innsigelse til matjordnedbyggingen ble senere trukket. Men det var ingen innsigelser knyttet til Furumokjela, skriver Avisa Sør-Trøndelag.

Har satt i gang jordflytting

Arbeidet med å klargjøre grunnen for fabrikkbyggingen er allerede i gang. I februar skrev Nationen om hvordan store mengder matjord skal flyttes i løpet av noen hektiske uker i Orkdal. I august starter byggingen av den nye kyllingfabrikken, ifølge planen.

Kommunen mener at kvis Fylkesmannen skulle ha stoppet arbeidet, måtte de ha påklaget igangsettingstillatelsen som ble gitt 1. februar, noe som ikke skjedde.

Steinar Gaustad, kommunalsjef for samfunn og næring i Orkdal kommune, sier til Avisa Sør-Trøndelag at det å stanse anleggsarbeidet er en dramatisk handling og at han vil være sikker på at det finnes hjemmel for en slik inngripen.

– I verste fall er det snakk om et stort erstatningsansvar. Vi stopper ikke arbeidet med en fabrikk til to milliarder kroner uten å være sikre, sier Gaustad til avisa.

Neste artikkel

Fleire har blitt sjuke - mistenker smitte frå kylling