Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kaller tilbake ost etter mistanke om Listeria

Unil tilbakekaller Eldorado Fransk Brie 180g på grunn av mistanke om innhold av Listeria.

Unil kaller tilbake denne osten, etter mistanke om Listeria. Foto: Unil
Unil kaller tilbake denne osten, etter mistanke om Listeria. Foto: Unil

Tilbakekallingen gjelder produkt med holdbarhetsdato 21.12.2020. Produktet er levert til Norgesgruppens butikker Kiwi, Meny, Jacobs, Joker, Spar og Nærbutikken.

– Denne osten selges i alle våre kjeder. Imidlertid ble mistanken om listeria oppdaget såpass raskt at det meste av partiet kunne trekkes tilbake fra grossist og dermed ikke nådde butikkene. Nøyaktig hvor mye som har nådd forbruker kan vi ikke svare på, men den aktuelle holdbarheten har kun vært i butikk i noen få dager, skriver Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen i en epost til Nationen.

Fra Frankrike

Produktet er allerede fjernet fra butikk, og de kundene som har denne osten med den aktuelle holdbarhetsdatoen hjemme kan levere det tilbake i butikken der det er kjøpt og få pengene tilbake, fortelelr Søyland.

Annonse

– Osten er produsert i Frankrike, og vår importør er Lactalis. Det var de som gjorde oss oppmerksomme på listeria-mistanken.

Listeria kan føre til sykdommen listeriose. Sykdommen kan gi influensalignende sykdomsbilde, men kan hos fostre, nyfødte og eldre og immunsvekkede gi alvorlig sykdom, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

15-50 tilfeller i Norge hvert år

Ifølge Mattilsynet er Listeria en bakterie som finnes nesten overalt i jord og vegetasjon, i tillegg til i tarmen til flere typer dyrearter.

"Den kan gi en sjelden men alvorlig infeksjon hos mennesker. Her i Norge er det 15–50 tilfeller i året", skriver Mattilsynet.

Listeriabakteriene i matvarer kan stamme fra råvarer eller de kan være tilført fra mennesker eller utstyr ved produksjon, salg og tilberedning. Listeriabakteriene i matvarer kan stamme fra råvarer eller de kan være tilført fra mennesker eller utstyr ved produksjon, salg og tilberedning.

Neste artikkel

– Lukkede oppdrettsanlegg på land er framtiden