Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jevnt løp om pelsnæringens framtid

Pelsmotstanderne mangler sju stortingsrepresentanter for å danne flertall for å legge ned næringen.

Mottok rapporten. Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) mottok mandag en rapport om pelsdyrnæringa. Det er fortsatt usikkert om Stortinget vil opprettholde pelsdyrnæringen eller ei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Mottok rapporten. Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) mottok mandag en rapport om pelsdyrnæringa. Det er fortsatt usikkert om Stortinget vil opprettholde pelsdyrnæringen eller ei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Samme dag som pelsdyrutvalget la fram utredningen som tar til orde for fortsatt oppdrett – rykket seks stortingsrepresentanter fra Høyre ut med beskjed om at de vil jobbe for at Høyre vedtar å legge ned pelsnæringen.

Les også: Dyrevernorganisasjonane skuffa over Pelsdyrutvalet

– Det betyr at det nå mangler sju stemmer på å danne flertall mot pelsdyroppdrett, når vi tar med stemmene fra Arbeiderpartiet, Venstre, SV og oss, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne til NTB.

Hans konklusjon er at det er så delte meninger både i Høyre og Fremskrittspartiet, at et flertall mot pelsdyroppdrett nå er sannsynlig.

Grensen nådd

I en kronikk på NRK Ytring skriver de seks fra Høyre at næringen har fått mange sjanser til å rydde opp og sørge for god dyrevelferd.

– Det er en grense for hvor mange ganger man kan bli tatt for den samme kritikkverdige praksisen, love bot og bedring, for så ikke å gjøre forbedringer. Tålmodigheten med bransjen er i ferd med å ta slutt i folket. Det gjelder også oss, skriver Stefan Heggelund, Henrik Asheim, Heidi Nordby Lunde, Erik Skutle, Per Christian Frølich og Bente Stein Mathisen.

De viser til at Høyre ikke har programfestet standpunkt om pelsdyrnæringen, noe som gjør debatten framover så viktig.

– Vi vil jobbe for at Høyre går inn for styrt avvikling, konkluderer de seks.

Styrket syn

Selv om et flertall av pelsdyrutvalget går inn for fortsatt drift, sier Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Knut Storberget at utredningen tvert om styrker partiets standpunkt om styrt avvikling:

– Det er et meget skjørt flertall. Forbeholdene er mange, også blant dem som utgjør flertallet. Utvalget klarer ikke å godtgjøre at det er mulig å ivareta dyrevelferd i denne bransjen, sier han til NTB.

Still spørsmål til Pelsdyralslagets leder

Annonse

Venstre, SV og MDG fastholder også sine standpunkter mot pelsdyroppdrett, og legger tilsvarende argumenter til grunn som Ap

– Vi må legge vekt på utvalgets vurderinger vel så mye som konklusjonene, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Gruppen avgjør

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier til NTB at det er for tidlig å konkludere med hva stortingsgruppens standpunkt blir.

– Vi har ikke tatt stilling. Meningene om pelsdyroppdrett er delte i Høyre, sier Helleland.

Statsminister Erna Solberg (H) er blant skeptikerne. Hun har blant annet uttalt at pels er best på dyrene.

Minkopprettere: Glade, men ikke overrasket

Helleland sier at praksis i Høyre er at stortingsgruppa avgjør om representantene skal stilles fritt eller om Høyre stemmer samlet når en sak kommer til behandling i Stortinget. Hva som blir utfallet av pelsdebatten er det for tidlig å si noe om.

KrF vil lytte

Rasmus Hansson sier at sju stemmer for nedleggelse både kan komme fra Høyre «som er nødt til å gå seg en tur», Fremskrittspartiet «som er for dyrevelferd» eller fra KrF – som mandag ikke ville si hvor partiet kommer til å ende.

– Vi har programfestet at vi er for en bærekraftig utvikling av pelsdyrnæringen. Det står fast. Men nå må vi få lov til å bruke tid på å lese denne rapporten grundig, og deretter lytte til det som måtte komme i høringsrunden. Så skal vi trekke vår endelige konklusjon, sier KrFs stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide til. ©NTB

Neste artikkel

Mange veljarar glapp for Bollestad på heimebane