Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jarlsberg selges billigere i Sverige enn i Norge

Svenske butikker selger Jarlsberg-ost på irsk melk billigere enn hva den populære osten koster i Norge.

Jarlsberg-osten selges billigere i Sverige enn i Norge, bekrefter Tine og dagligvareaktører. Foto/Skjermbilde: Lars Bilit Hagen/Willys/Meny
Jarlsberg-osten selges billigere i Sverige enn i Norge, bekrefter Tine og dagligvareaktører. Foto/Skjermbilde: Lars Bilit Hagen/Willys/Meny

Tines oster tar opp kampen i svenske ostedisker, men der hvor Jarlsberg-osten i Norge baserer seg på norsk melk, blir osten for eksportmarkedet, også i Sverige, produsert i stor grad i Irland.

Det påvirker også prisene, og gjør at Tine-osten er dyrere i Norge enn i nabolandet vårt. Nationen har sammenlignet kiloprisen for Tines Jarlsberg i svenske nettbutikker med hva norske dagligvareaktører selger osten for.

I de svenske nettbutikkene er den største forpakningen en ost på 830 gram, mens i de norske butikkene er det 700 gram. Tallene viser at det er stor forskjell på kiloprisen:

Willys.se: 102,63 kr/kilo (109 svenske kroner)

Hemkop.se: 108,28 kroner/kilo (115 svenske kroner)

Oda.no: 141,43 kr/kilo

Meny.no: 158,57 kr/kilo

Tine: Prisforskjellene er ikke noe nytt

Kommunikasjonsjef i Tine, Sindre Ånonsen, sier at det ikke er noe nytt at Tine-produkter er billigere i Sverige enn i Norge.

– Jarlsberg har en lang historie i det svenske markedet. At det er prisforskjeller over landegrenser representerer således ikke noe nytt. Det er en virkelighet vi har stått i over tid, sier han.

Han bemerker at Tine ikke kan sette pris i butikk eller styre kampanjene til dagligvarekjedene.

– Det er det butikkleddet som gjør. Og vi vet at populære norske merker er et trekkplaster for butikkene over grensen. Dette er en strategi som ikke er et særfenomen på grensen mellom Norge og Sverige, men dette finner du også i andre steder, som for eksempel grenseområdene mellom Danmark og Tyskland, sier Ånonsen.

– Er Jarlsberg som selges i Sverige basert på irsk melk?

– Mesteparten av Jarlsberg som selges i Sverige, er produsert i Irland, og slik har det vært i mange år, men noe Jarlsberg går fra Norge, fordi vi har hatt enkelte oppstartsproblemer med anlegget vårt i Irland, som også er godt kjent.

Meieriet til Tine i Mogeely ved Cork i Irland. Foto: Tine
Meieriet til Tine i Mogeely ved Cork i Irland. Foto: Tine

Kommenterer ikke salgstall

Annonse

Norvegia er også å finne på nettbutikkene til svenske Hemköp og Willy's. Ifølge Hemköp er denne osten nyhet i butikken, og på begges nettsider står det at osten er laget i Norge.

Nationen får bekreftet at Norvegia-osten lages på norsk melk, også for den som går til eksport.

Hos de to svenske aktørene er derimot osten dyrere enn hos de norske med en kilopris på henholdsvis 146 og 136 kroner. Tine vil derimot ikke kommentere hvor populære de norske ostene er i nabolandet.

– Vi kommenterer ikke salgstall, men vår oppgave er å skape verdier av melka fra bonden og eierne våre. Eksport er en viktig faktor for å lykkes med dette. Og vi håper selvfølgelig at også svenske forbrukere får opp øynene for kvalitetene som ligger i Tines meieriprodukter, sier Ånonsen.

Melkeprisen i Europa er for tiden høy, noe som påvirker eksportmarkedet.

Oda: Umulig å selge til svenske priser

Kommersiell direktør i Oda, Tor Erik Aag, viser også til at salg av Jarlsberg i utenlandske markeder betjenes av produksjonsanlegg i EU og USA, når han skal kommentere prisforskjellene i Sverige og Norge.

– Det gir et helt annet kostnadsbilde enn det Tine har i Norge, sier han til Nationen.

Ifølge Aag er det ikke mulig for Oda å selge Jarlsberg like billig som de svenskene nettbutikkene gjør.

– I likhet med mange andre jordbruksprodukter dekker vår utsalgspris på Jarlsberg ikke engang de fulle kostnadene ved å selge produktet. Det ville derfor vært helt umulig i dag å selge til samme priser som i Sverige, påpeker Odas kommersielle direktør.

Tor Erik Aag er kommersiell direktør i Oda. Foto: Javad Parsa
Tor Erik Aag er kommersiell direktør i Oda. Foto: Javad Parsa

Meny svarer

Kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne, har følgende kommentar til at Jarlsberg selges billigere i Sverige enn i deres nettbutikk:

– Den Jarlsberg-osten som selges i Sverige er stort sett ikke norsk ost, den er for det meste produsert i Irland basert på irsk melk, sier hun til Nationen.

Horn Hynne viser videre til Tine på spørsmål om hvorfor det er slik.

Neste artikkel

Speil, speil