Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Industrikommuner taper om lag 800 millioner kroner på skattekutt

Industrikommuner taper nesten en milliard kroner dersom regjeringens forslag om kutt av maskinskatten går igjennom.

Industribygda Årdal kan tape millioner på nye skatteregler. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Industribygda Årdal kan tape millioner på nye skatteregler. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– På usikkert grunnlag anslås de samlede lettelsene for berørte bedrifter til om lag 800 millioner kroner, skriver regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2018, ifølge E24.

Regjeringen har foreslått å fase ut maskinskatten i en femårsperiode fra 2019 til 2023, og at industriselskaper heller skal betale eiendomsskatt basert på verdien av bygningene deres.

For kraftlinjer skal det ikke betales eiendomsskatt. Vannkraftanlegg, vindkraftanlegg og en del oljeinstallasjoner langs kysten fortsetter derimot å betale eiendomsskatt.

Flere industrier jubler over de nye reglene - mens vannkraften fortviler.

Flere industrikommuner melder om milliontap dersom de nye reglene innføres.

Annonse

– Dette rammer oss hvis det blir gjennomført. Vi regnet på dette da det var på høring i 2015. Da var tapet på 20–23 millioner kroner i året, sier Årdal-ordfører Arild Ingar Lægreid (Ap).

Staten vil få inn mer skatt hvis grepet gjennomføres, fordi selskapene kan trekke fra eiendomsskatten i skattegrunnlaget sitt. Regjeringen anslår at inntektene fra selskapsskatten vil øke med om lag 100 millioner kroner.

Med dagens system har det vært eksempler på at relativt like industrianlegg har blitt verdsatt på vidt forskjellig vis, noe som har ført til tvister og uenighet.

Neste artikkel

Kjøtt-gigant kan få redusert eiendomsskatt etter rettssak