Høster havets ukjente grønnsaker

Øyvind Grøvdal høster delikatesser fra matfatet i havet rundt Smøla. Blant dem søl, grisetangdokke og tarmgrønske.

Grønnsaker fra sjøen: Øyvind Grøvdal plukker fjærehinnetang uten andre hjelpemidler enn egne fingre. Han må være rask, før floa kommer og sluker delikatessene. Alle foto: Wigdis Wollan

Tang og tare

Ca 10.000 kvadratkilometer av norskekysten er bevokst med tang og tare.

Det er nesten det samme som Norges areal av dyrket mark.

Begrepet tang og tare brukes som fellesbetegnelse på store, fastvoksende alger.

Ifølge en SINTEF-rapport er det mulig å produsere 20 millioner tonn tang og tare til energiformål innen 2050

Regnes for å bli viktig i deg grønne skiftet

Kan blir særlig verdifullt for lokalsamfunn langs kysten.

– Sjøspagetti, sier han og drar en neve med trådlignende tang opp av havet.

Sjøgrønnsaker

For våre abonnenter

Kjære leser. Denne artikkelen er forbeholdt våre abonnenter.

<br>

Idag er det "Grønn mandag" og du kan nå bestille Nationen med hele 50 % rabatt. Tilbudet gjelder kun idag og du velger selv mellom 6 eller 12 måneder, og om du vil lese avisen kun digitalt eller også få papiravisen levert hjem fredag og lørdag eller hele uken. Velkommen som leser!


Digital

- 50% rabatt (gjelder kun idag)
6 måneder for kun 849,-

Helg + Digital

- 50% rabatt (gjelder kun idag)
- Papiravisen levert hjem fredag og lørdag
6 måneder for kun 899,-

Komplett

- 50% rabatt (gjelder kun idag)
- Papiravisen levert hjem mandag til lørdag
6 måneder for kun 999,-

Digital

- 50% rabatt (gjelder kun idag)
6 måneder for kun 1 699,-

Helg + Digital

- 50% rabatt (gjelder kun idag)
- Papiravisen levert hjem fredag og lørdag
12 måneder for kun 1 799,-

Komplett

- 50% rabatt (gjelder kun idag)
- Papiravisen levert hjem mandag til lørdag
12 måneder for kun 1 999,-

Neste artikkel

Tanker om tørke og tang