Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hit vil nordmenn reise for å oppleve lokalmat

Finnmark er det fylket i landet den norske befolkningen helst vil reise til for å oppleve den lokale mattradisjonen, viser undersøkelse.

Finnmark er det fylket flest vil reise til for å oppleve den lokale matkulturen. Her fra Honningsvåg i Nordkapp kommune. Foto: Mariann Tvete
Finnmark er det fylket flest vil reise til for å oppleve den lokale matkulturen. Her fra Honningsvåg i Nordkapp kommune. Foto: Mariann Tvete

Det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen for organisasjonen Matmerk. Spørsmålet som ble stilt var: "Om du ser bort fra ditt eget hjemfylke, hvilket fylke ville du reist til for å oppleve den mest karakteristiske lokalmaten?"

14 prosent svarte at de ville valgt Finnmark, mens Sogn og Fjordane (9 prosent) og Norland (7 prosent) følger etter.

36 prosent har svart at de ikke har noen spesiell oppfatning om hvor de ville dratt.

– Jeg tror mange nordmenn ser på Finnmark som et eksotisk matfylke. Råvarer som rein, multer og kongekrabbe og det at man driver landbruk så langt nord, gjør Finnmark spesielt, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk i en pressemelding.

2015: Finnmark på topp

En lignende undersøkelse ble gjennomført i 2015, også da havnet Finnmark på topp med 11 prosent.

Ingen oppgir at de ville dratt til Vestfold, Østfold og Akershus for å oppleve matkulturen.

Annonse
Illustrasjon: Matmerk
Illustrasjon: Matmerk

Vil ha flere matturister

Sundquist påpeker at hun skulle ønske prosenten av dem som ikke har noen oppfatning var på under ti prosent.

– Nå kommer det både omorganisering av fylkene og fylkeskommunene, også på lokalmatområdet. Da får vi håper at fokuset på å øke både kjennskap til og salg av lokalmat får et løft. Ikke minst tilknyttet reiselivet, der er det mye vi kan gjøre enda bedre. Den jobben må alle vi som elsker norsk mat og norsk lokalmat gjøre sammen.

Hun sier det fortsatt er mulig å oppleve Mat-Norge i løpet av sommeren.

– Sommeren er ikke over enda, og er du på ferie i Norge, så ta en lokal matsafari. Prøv noen lokale produkter på matbutikken, sving innom et av de mange gårdsutsalgene til Hanen, du vil garantert få en positiv matopplevelse, sier hun.

Matmerk er en uavhengig stiftelse, som har ansvaret for flere tjenester og merkeordninger i norsk landbruk. Blant annet står de bak Nyt Norge-merket.

Neste artikkel

Tine: Historisk lite norsk mjølk i 2019