Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hinduleder ber kong Harald om gelatinmerking

En amerikansk hinduleder ber om at norske matprodusenter må merke hvilke råvårer som er brukt for å lage gelatin. Noen gelatinprodukter inneholder nemlig kjøtt.

Rajan Zed har sendt oppfordringen om å merke hvilke råvårer som er brukt for å lage gelatin blant annet til kong Harald. Foto: Rajan Zed og Lise Åserud / NTB scanpix

Gelatin er et protein som utvinnes hovedsakelig fra storfe eller svin, men også fra fisk. Det brukes både i kosttilskudd og medisin, i blodplasma og i blant annet syltetøy, sjokolade, gelé, puddinger, kakekrem og lakris.

Nå ber hindulederen Rajan Zed om at regjeringen og Mattilsynet legger press på matprodusentene for at de på varedeklarasjonen skal oppgi opprinnelsen til gelatinen som er benyttet ettersom det å spise kjøtt kommer i sterk konflikt med hinduenes religiøse overbevisning. Hinduene er blant annet kjent for å betrakte kuer som hellige dyr.

– Det vil være et sjokk for norske hinduer å innse at noen av de mest populære matvarene de kanskje har spist i god tro i flere år, kan inneholde kjøtt som en del av gelatinproteinet siden dette ikke er spesifikt oppgitt på varedeklarasjonen, sier Zed, som er leder for «Universal Society of Hinduism», i en pressemelding.

Zed bor i USA, men har også bemerket seg i Norge tidligere, blant annet med sterk kritikk mot Medietilsynet da de i 2008 tillot visning av den amerikanske komedien «The Love Guru» med Mike Myers i hovedrollen. Filmen fikk en aldersgrense på 11 år, noe Zed da mente vil føre til at norske barn og unge ville «vokse opp med et forstyrret syn på hinduismen».

Annonse

Tidligere i år reagerte han også på at det norske mikrobryggeriet Berentsen brukte en etikett med elefanthode på ølflaskene til Bombay India Pale Ale. Han mente tegningen forestilte en hindugud, noe det norske bryggeriet nektet for.

Rajan Zed har sendt sin nyeste henstilling også til kong Harald, statsminister Erna Solberg (H) og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), heter det i pressemeldingen.

Neste artikkel

Bonde skjøt dyrene da Mattilsynet kom på kontroll