Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fredag åpner oste-VM i Italia: Norge kommer som regjerende mester

I fjor var stedet Bergen og Fanaost fra Ostegården ble den store vinneren. Nå er det klart for at norske oster skal ta opp kampen på ny – i Italia.

Fanaost og Ostegården gikk av med seieren i fjor. Hva som blir verdens beste ost i år, blir avgjort i helga. Foto: Odd Mehus / Hanen
Fanaost og Ostegården gikk av med seieren i fjor. Hva som blir verdens beste ost i år, blir avgjort i helga. Foto: Odd Mehus / Hanen

Mjølkekutt, slutt på Jarlsberg-eksporten, inntektstap og stadig bønder som gir seg med mjølkeproduksjon.

Det har vært noen dårlige nyheter for alle som er tilknyttet norsk mjølkeproduksjon den siste tiden. Men en ting er sikkert: norsk mjølkeproduksjon står bak noen av verdens beste oster.

I fjorårets oste-VM, som for øvrig ble arrangert i Bergen, ble det en skikkelig hjemmeseier. Fanaost fra Ostegården kunne smykke seg med tittelen verdens beste ost. Det ble også norsk tredjeplass. Se liste over de femten beste ostene fra i fjor lenger ned i saken.

I år går finalen av stabelen i Bergamo i Nord-Italia.

Sterkt representert

Norge er sterkt representert. Tine som deltar med 22 oster, sier at det gjøres en stor jobb både på små og store ysterier rundt om i Norge.

– I Norge gjøres det en formidabel jobb både på store og små ysterier, noe som har gitt oss oster i verdensklasse. Under fjorårets konkurranse i Bergen fikk Norge en ny verdensmester – Fanaosten fra Ostegården, mens i 2016 ble blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost kåret til verdens beste ost. Tine og Ostecompagniet fikk også med seg seks medaljer fra Bergen i 2018, sier May-Liss Røsberg Heggland som er produktutvikler og ostedommer i Tine i en pressemelding.

Det er i år 32. gang at oste-VM blir arrangert, og blir avholdt i løpet av helgen fra fredag til søndag.

Tine og Ostecompagniet, som jobber med Tines spesialoster, har meldt på til sammen 22 oster til VM, og det er en stor bredde i type oster som vil bli smakt på i Italia.

– Dette er ny rekord for oss. Her finner vi både blåmuggoster, faste oster, hvitmuggoster, geitoster og norske tradisjonsoster. Hele landet er representert med blant annet Balsfjordost fra Storsteinnes i nord, Pultost Løiten fra Trysil i øst, Tine Norsk Alpeost fra Elnesvågen i vest og selvsagt den nybakte norgesmesteren Vellagret Norvegia 5 år som produseres ved Tine Meieriet Jæren, forteller Røsberg Heggland.

Gull og bronse

Det deltar osteprodusenter fra totalt 42 land fra seks kontinenter i årets oste-VM, og totalt 3804 kandidater.

I og med Norge gjorde det så godt i fjorårets konkurranse tar vi en liten oppsummering over de femten beste under oste-VM i Bergen i 2018.

Annonse

1. Fanaost, Ostegården – Norge

2. Agour Pur Brebis AOP Ossau Iraty, QST International–Frankrike

3. Helfeit, Brun Geitost, Stordalen Gardsbruk–Norge

4. Almnäs Tegel, Almnäs Bruk–Sverige

5. Riserva del Fondatore, Caseificio Il Fiorino–Italia

6. Baffalo Blu, Caseificio Defendi Luigi Srl–Italia

7. Lihmskov, Grand Fromage–Danmark

8. Taupinette Jousseaume, Jousseaume Earl–Frankrike

9. Caciocavallo, Azienda Agricola E Zootecnica Posticchia Sabelli–Italia

10. Majorero PDO–Maxorata Semicured With Paprika, Grupo Ganaderos de Fuerteventura–Spania

11. Kilembe, Belnori Boutique Cheesery–Sør-Afrika

12. Golden Cross, Golden Cross Cheese–Storbritannia

13. La Reserva Mixed Milk Cheese Aged, Queserias Entrepinares–Spania

14. Formatge Madurat, Formatges Mas El Garet–Spania

15. Pecorino Gran Riserva del Passatore, Romagna Terre–Italia

Neste artikkel

Tine tause om svekka økonomi for irsk meieri