Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Til Norges eldste folkehøgskole strømmer elever med fiske som hobby. Etter endt skoleår får mange av dem napp i yrkeslivet - og arbeid som sportsfiskeguider.
Til Norges eldste folkehøgskole strømmer elever med fiske som hobby. Etter endt skoleår får mange av dem napp i yrkeslivet - og arbeid som sportsfiskeguider.

Fra hobby til drømmejobb for unge sportsfiskere

Til Norges eldste folkehøgskole strømmer elever med fiske som hobby. Etter endt skoleår får mange av dem napp i yrkeslivet - og arbeid som sportsfiskeguider.

Inderøy. Mange tenker at et år på folkehøgskole er et friår. For elevene på Sportsfiskelinja ved Sund folkehøgskole er det ikke slik.

- Mange av elevene fra siste årskull jobber allerede i sportsfiskebransjen, mens andre ble så engasjerte og interesserte at de har begynt på biologistudier, sier Eskil Røkke til Nationen.

Røkke er faglærer på Sportsfiskelinja til Sund folkehøgskole som ligger i Inderøy kommune i Trøndelag - et lite stangkast fra Trondheimsfjorden.

Han forteller at sportsfiskebransjen i større og større grad etterspør folk med relevant praksis.

- Mange jobber

- Jeg får stadig forespørsler både fra guideselskaper, havfiskecamper og fra utstyrsbransjen om jeg har elever som jeg kan anbefale til ulike jobber, sier Røkke.

Etter et variert skoleår med praksis, nettverksbygging og studiereise satser jeg på en framtid som sportsfiskeguide.

Drømmeyrke

Norge har i dag 80 folkehøgskoler spredt over hele landet. Sund Folkehøgskole er Norges eldste folkehøgskole - og feirer dette skoleåret 150 års jubileum.

- Sund Folkehøgskole tar hvert år inn 115 elever på ulike linjer - som spenner fra jazz til sportsfiske. Sportsfiskelinja ble etablert på Sund Folkehøgskole i 2015 som Norges eneste sportsfiskelinje, sier Røkke.

Han opplyser at Sportsfiskelinja på Sund jobber tett sammen med sportsfiskebransjen for å videreutvikle studiet slik at det gir elevene den kompetansen som bransjen etterspør.

- Drømmeturer

- Sportsfiskelinja kombinerer teori med praksis og gir elevene relevant erfaring som gjør dem i stand til å jobbe som sportsfiskeguider i Norge og i utlandet. Vi reiser blant annet på en fire uker lang studiereise til øyriket Belize i Det karibiske hav, sier Røkke.

Da sportsfiskefrelste Jørgen Zwilgmeier fra Tvedestrand fikk vite at Sund Folkehøgskole hadde Norges eneste sportsfiskelinje, var valget enkelt.

- Et variert skoleår med teori, praksis, nettverksbygging og en lang studiereise for å lære om sportsfiskebransjen i utlandet har gitt mersmak, sier Zwilgmeier.

Etter endt skoleår fikk han tilbud om en prøveperiode hos Nordic Sea Angling som er Norges største havfiskeselskap med fem ulike fiskecamper i Nord Norge.

- Til høsten planlegger jeg videre studier innen natur- og sportsfiskeguiding i Sverige, sier Zwilgmeier.

- Energiinnsprøytning

Ola Nyheim fra Oslo hadde jobbet noen år som rørlegger da han fikk høre om Sportsfiskelinja via kjentfolk.

Fakta

Folkehøgskoler i Norge

I Norge finnes det i dag 80 folkehøgskoler spredt over hele landet.

Skolene har til sammen 688 linjer – som alle er uten karakterer og eksamen.

Sund er Norges eldste folkehøgskole og feirer dette skoleåret 150 år.

Sportsfiskelinja ble etablert på Sund Folkehøgskole i 2015 som Norges eneste.

- Jeg trengte en energiinnsprøytning og valgte derfor å ta ett år for å dyrke hobbyen min. Studiereisen til Belize ble et vendepunkt, sier Nyheim og fortsetter:

- Her fikk jeg god kontakt med eierne av en fiskecamp - og tilbud om å bo og jobbe i Belize, som ligger på en bitteliten øy i Stillehavet, en hel sesong.

Nylig kom Nyheim tilbake til Norge - og har allerede fått nye tilbud om guidejobber både i Norge og utlandet.

Ola Nyheim fra Oslo trengte en energiinnsprøytning og valgte Sportsfiskelinja for å dyrke hobbyen min. Her med fangst av Ocean Jack i Belize.
Ola Nyheim fra Oslo trengte en energiinnsprøytning og valgte Sportsfiskelinja for å dyrke hobbyen min. Her med fangst av Ocean Jack i Belize.
Annonse

- Trenger flere guider

Eric Axner, deleier og sportsfiskeguide i Nordic Sea Angling, bekrefter at det er behov for folk med riktig kompetanse.

- Storparten av de dyktigste sportsfiskeguidene i Norge kommer fra andre land. Årsaken er at det ikke har eksistert en utdanning med dette fokuset i Norge før Sportsfiskelinja ble etablert, sier Axner - som selv er svensk og med sportsfiskeutdanning fra hjemlandet.

- Utdanningen som Sportsfiskelinja på Sund representerer er virkelig noe sportsfiskebransjen i Norge behøver, sier Axner.

Han viser videre til at det blir stadig flere fisketurister i Norge - og etterspørselen etter kvalifiserte guider øker.

Nye typer sportsfiske

Røkke understreker at Sund folkehøgskole nettopp som en respons på dette setter mer fokus på å gi elevene gode kunnskaper innen guiding og instruksjon.

- Derfor foretar vi også hvert år en lang studiereise hvor vi jobber med profesjonelle guider og sportsfiskedestinasjoner i andre verdensdeler for å lære av de som har jobbet lenge med dette, sier Røkke.

Jeg får stadig forespørsler fra ulike sportsfiskeaktører som har jobber til fiskeguider i inn- og utland.

Etterspurt

Han merker også et stadig større fokus på «nye» typer sportsfiske.

- Tradisjonelt har turister kommet til Norge for å fiske laks. Nå ser vi en stor økning i antall turister som for eksempel har artsfiske, fluefiske i havet, isfiske og fiske etter trofefisk i havet som hobby. Vi svarer på denne endringen også - og har et stort fokus på det markedet etterspør, sier Røkke.

Internasjonalt vitnemål

Sund har også kvalitetssikret sportsfiskeutdanningen sin ved å gå i allianse med EFFA (European Fly Fishing Association).

- Dette gir elevene våre internasjonale vitnemål og sertifikat – som igjen gjør at de blir attraktive som fiskeguider både her hjemme og ute i verden, sier Røkke.

Han er selv både fiskebiolog, lærer og filmfotograf - i tillegg til en allsidig og dyktig sportsfisker.

- Jeg har tidligere arbeidet både som forsker, med TV-produksjoner og undervist i sportsfiske på Grong videregående skole, sier Røkke

Han har også bodd fire og et halvt år på New Zealand – og betegner øyriket sørvest i Stillehavet som et helt fantastisk land sportsfiskemessig.

Norges beste sjøfiskeplass

- New Zealand er mest kjent for ørretfisket sitt – men det er også sinnssykt mye annet moro å fiske etter der - særlig i sjøen. Stor kingfish fra land peker seg ut - det klør i fingrene bare jeg tenker på det, sier Røkke.

Sportsfiskeelever fra Sund folkehøgskole i Byaelva i Steinkjer - hvor de bidrar med overvåkningsfiske for myndighetene.
Sportsfiskeelever fra Sund folkehøgskole i Byaelva i Steinkjer - hvor de bidrar med overvåkningsfiske for myndighetene.

Sund folkehøgskole ligger bare 100 meter fra den populære Straumen, som er en av Norges beste sjøfiskeplasser.

- Det vesentlige med sportsfiskelinja er at vi har alle muligheter - og at det er elevene selv som skal få diktere året, sier Røkke.

Han understreker at skolen tilbyr svært mye mer enn fluefiske etter ørret og laks.

- Vi ligger jo midt i indrefileten av Norge med tanke på allsidig fiske - og ønsker å omfavne mangfoldet. Elevene får selv legge opp prosjekter de vil arbeide med - enten det er micromeite, håkjerringfiske eller noe midt imellom, sier Røkke.

Neste artikkel

– Det går så bra at jeg bare venter på en smell