Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Første steg mot jernbane fra Finland til Kirkenes

Den første avtalen på veien mot jernbanespor fra Finland til Kirkenes er undertegnet, skriver ABC Nyheter.

Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix

Det er fordi finske næringsinteresser vil ha enklere adgang til havet. Avtalen som ble signert torsdag er en avtale om jernbanelinje fra finske Rovaniemi til Kirkenes.

– Dette er et kjempeskritt i riktig retning, sier en begeistret Kenneth Stålsett som leder det kommunale omstillingsselskapet Sør-Varanger Utvikling (SVU), til ABC Nyheter.

SVU skal samarbeide med finske Finest Bay Area Development.

Annonse

– Den arktiske jernbanen knytter Finland til Nordøstpassasjen. Vi vil gi en raskere handelsrute mellom Asia og europeiske markeder, sier Kustaa Valtonen fra Finest Bay Area Development.

Stålsett tror jernbanelinjen kan være på plass innen ti år, til en kostnad på 3 milliarder euro, eller 29,5 milliarder norske kroner.

I tråd med avtalen har partene forpliktet seg til å undersøke hvordan «den arktiske jernbanen» kan bli bygget. I disse undersøkelsene vil man spesielt se på konsekvensene for miljø, samfunn og økonomi.

Finske myndigheter så i fjor på flere muligheter til å bygge en slik jernbanelinje til kystområdene i nord. I tillegg til Kirkenes ble Narvik, Tromsø og Murmansk i Russland vurdert som potensielle endestasjoner.

(©NTB)

Neste artikkel

Bøndene vågar seg ikkje inn til byen fordi ferjekøen er for lang