Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forskere: Ukjente fiskearter kan bli framtidens mat og medisin

Det er uenighet blant forskere om ukjente fiskearter bør erstatte polartorsken på middagsfatet eller brukes til medisin.

Ukjente fiskearter i Arktisk skaper ny interesse og kan om noen år bli brukt som mat og medisin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Ukjente fiskearter i Arktisk skaper ny interesse og kan om noen år bli brukt som mat og medisin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Under og rundt iskanten i Arktis lever det minst 635 unike fiskelag som forskere vet lite, eller ingenting om, skriver Klassekampen.

Foreløpig er det kun polartorsken som er kommersiell, men nå øker også interessen for andre arter. Om noen år kan arktisk fisk som ringbuk, langebarn og ålebrosme bli mat eller medisin.

• Les mer: Regjeringen får vidt forskjellige råd om satellitter i Arktis

– Fiskene kan inneholde bioaktive stoffer og kjemiske strukturer som vi har bruk for til medisin, helsekost eller dyrefôr. I tillegg vil verdens mennesker også i fremtiden trenge protein og fett, sier Ragnhild Whitaker ved Nofima, et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt.

• Les mer: Insekter er på vei til din tallerken

Annonse

Professor Jørgen Schou Christiansen ved arktisk og marin biologi, Norges arktiske universitet, mener man bør la de ukjente artene være i fred.

– Tar vi med torsk og de artene vi høster i dag, så dreier den kommersielle interessen seg om under ti prosent av alle artene i nord. Dette betyr at vi ikke må høste de øvrige. De aller fleste har som sitt livs største oppgave å holde liv i annen fisk, fugl, eller sjøpattedyr, sier Christiansen.

• Les også: – Kunstig kjøtt vil koste 10 til 20 kroner kiloen

Neste artikkel

Gjenreisning av Finnmark er godt for Norge