Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forbrukerrådet vil vurdere dyrevelferdsmerking av kjøtt

Forbrukerrådet mener informasjonen om dyrevelferdsmerking av kjøtt kan bli bedre. Nå vil de vurdere å markere om kjøttet kommer fra dyr som er slaktet uten bedøvelse

Gunstein Instefjord er fagdirektør for handel i Forbrukerrådet
Gunstein Instefjord er fagdirektør for handel i Forbrukerrådet

Dyrebeskyttelsen Norge har henvendt seg til Forbrukerrådet for å få på plass det de kaller etisk merking av kjøtt fra dyr som er slaktet uten bedøvelse.

I Norge er alle dyr slaktet med bedøvelse, men disse reglene gjelder ikke for importert kjøtt. Tidligere landbruksminister Bård Hoksrud har sagt det ikke vil være mulig å få på plass et forbud mot import av halal-slakt uten bedøvelse.

Dyrebeskyttelsen vil derfor ha på plass merkingen, slik at kundene vet at dyret ikke fikk bedøvelse før slaktingen.

– Forbrukeren må kunne få lov til å velge dyr som er bedøvet før slakt. De fleste forstår at det er uakseptabelt å skjære over strupen på dyr uten bedøvelse, har daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset tidligere sagt.

Vil vurdere merkeordning

Annonse

Forbrukerrådet sier de har mottatt henvendelsen fra Dyrebeskyttelsen, og mener det kan bli bedre informasjon om dyrevelferd på kjøttprodukter.

– Forbrukerrådet er opptatt av at forbrukerne skal kunne gjøre informerte valg. Vi har mottatt henvendelsen og forslaget til Dyrebeskyttelsen, men har ikke fått vurdert dette. Det vil bli gjort i august etter ferien, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

Merkeordninger finnes allerede

Han påpeker at det allerede i dag finnes flere typer merkinger som skal gi indikasjoner på hvordan dyrene har hatt det før de ble slaktet.

– I dag finnes det allerede flere ordninger som sier noe om dyrevelferd, blant annet Nyt Norge, Dyrevernmerket og Debio. Informasjon til forbruker hva gjelder dyrevelferd kan likevel bli bedre. Vi vil derfor vurdere initiativet til Dyrebeskyttelsen, sier han.

Forbrukerrådet vil vurdere å innføre en merkeordning som sier noe om dyrevelferden for dyrene som har blitt slaktet. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Forbrukerrådet vil vurdere å innføre en merkeordning som sier noe om dyrevelferden for dyrene som har blitt slaktet. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Neste artikkel

Nortura stadfesta Otta-stenging og jobbar med alternativ drift