Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forbrukerrådet reagerer på svensk kyllingbløff

TV2s Matkontrollen avslører at grensehandel av kylling kan være en dårlig handel. Svenskene pumper inn så mye saltvann i filetene at prisen per kilo rent kyllingkjøtt blir høyere enn i Norge.

De svenske prisene ser langt lavere ut enn de norske - men prisen kan bedra, er konklusjonen i TV2s Matkontrollen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix
De svenske prisene ser langt lavere ut enn de norske - men prisen kan bedra, er konklusjonen i TV2s Matkontrollen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix

I sitt program Matkontrollen sjekker TV2 ut myter og antagelser rundt mat, i tillegg til å tese produkter - og i dagens episode tar de blant annet for seg svenskehandel.

13 prosent saltvann

De avslører at svensk kylling ikke nødvendigvis er billigere enn den norske - fordi svenskene bruker saltvann til å øke vekta på kyllingfiletene. Så selv om kiloprisen kan se lavere ut enn den norske, får du mer for pengene om du kjøper norsk kylling, konkluderer programmet.

De sammenligner norsk First Price-kylling - som siden mars har blitt levert av Rogaland-baserte Den Stolte Hane - med de svenske bestselgerne Guldfågeln og Kronfågel. Disse produktene inneholder 13 prosent saltvann. First Price-kyllingfiletene inneholder ikke salt og vann. Det er NMBU-forsker Birger Svihus som har undersøkt de svenske produktene. Han reagerer også på saltinnholdet, og påpeker at du ved å spise én kyllingfilet av den svenske typen kan få i deg mer salt enn det anbefalte dagsinntaket.

– Ulovlig merking

Dersom kjøttprodukter tilsettes mer enn fem prosent saltvann, skal det være tydelig merket. Det mener ikke fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet at de svenske produktene er. Vanninnholdet står nemlig kun oppgitt med liten skrift bakpå pakka, skriver TV2.

– Merkingen er et regelverk som gjelder både i Norge og Sverige, så dette er et lovbrudd, sier Instefjord i Forbrukerrådet til kanalen.

Les også: Den Stolte Hane og Coop frir til kundane med sakteveksande kyllingar

Svenskene er uenige i dette, da mener EUs regelverk kan tolkes på flere måter.

Man kan spare fem kroner per kilo på å kjøpe fersk, norsk kylling her hjemme i Norge, framfor å kjøpe de mest populære frosne svenske kyllingfiletene på grensa.

Heidi Hegvik, redaksjonsleder Mastiff
Annonse

Butikksjef Ole Lind hos Maximat på Nordby-senteret, som er et fast stopp for mange nordmenn på svenskehandel, påpeker på sin side at matprisene i Sverige gjennomsnittlig er 30 prosent lavere enn de norske.

– Finnes billigere

Han reagerer også på vinklinga i TV2-programmet. Lind stusser på at de sammenligner First Price, som er butikkenes billigste alternativ, med svenske merkevarer som Kronfågel og Guldfågeln. Det ville vært mer redelig å sammenligne de svenske produktene med Prior eller Den Stolte Hane, mener butikksjefen. Da kommer de svenske produktene best ut på kilipris.

Han mener programmet burde ha sammenlignet First Price-kyllingen med butikkens billigste alternativ, som koster rundt 50,4 noske kroner per kilo. Dette produktet er tysk og inneholder 19 prosent saltvann. I den prisen er det ifølge Lind tatt hensyn til marinade (saltvannet) og dagens kronekurs. Uten å ta hensyn til saltvannet, koster det 59,90 per kilo, sier Lind til Nettavisen. Videre påpeker han at disse merkevarene selges i hele Sverige, ikke bare på grensa.

Les også: Bein og kjøttrestar fra kylling blir supermat

Redaksjonsleder Heidi Hegvik i Mastiff, som produserer Matkontrollen for TV2, fastholder likevel overfor Nettavisen at den norske kyllingen er billgiere.

– Vi i Matkontrollen ønsket å se på prisene på de mest populære svenske kyllingfiletene Kronfågel og Guldfågeln. Nordmenn kjøper hundrevis av tonn av disse kyllingfiletene på grensa hvert år. Vi ville undersøke om det lønner seg å dra til Sverige for å kjøpe disse, og fant ut at det ikke gjør det dersom man kjøper norske First Price sitt produkt. Man kan altså spare fem kroner per kilo på å kjøpe fersk, norsk kylling her hjemme i Norge, framfor å kjøpe de mest populære frosne svenske kyllingfiletene på grensa, sier Hegvik til avisen. Hun legger til at de heller ikke har sett på utgifter til bompenger og bensin.

Neste artikkel

Grensebutikken reklamerer for billig tysk ribbe i Norge