Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fiskekonsern villig til å betale for å slippe pliktsystem

Fiskekonsernet Nergård er villig til å betale mer enn det fiskeriministeren ber om for å slippe sine forpliktelser overfor nordnorske kystsamfunn.

Oslo 20170404. Åpen høring om pliktsystemet for torsketrålere. Fra V. Bjarne Kristiansen LO, Jan Birger Jørgensen, ass. generalsekretær Norsk Fiskarlag. Hans Fredrik Sørdal, er leder Lofotrådet, Jonny Berfjord, styreleder i Fiskebåt. og Geir Ove Ystmark, adm. dir. i Sjømat Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170404. Åpen høring om pliktsystemet for torsketrålere. Fra V. Bjarne Kristiansen LO, Jan Birger Jørgensen, ass. generalsekretær Norsk Fiskarlag. Hans Fredrik Sørdal, er leder Lofotrådet, Jonny Berfjord, styreleder i Fiskebåt. og Geir Ove Ystmark, adm. dir. i Sjømat Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringen går inn for å oppheve torsketrålernes pliktsystem mot at næringen innbetaler 100 millioner kroner.

I en høring på Stortinget tirsdag gjorde konsernsjef Tommy Torvanger i fiskekonsernet Nergård det klart at de åpner for å betale mer.

• Les også: Nord-Norge frykter for fiskeindustrien sin

– Hvis tilbudsplikten ble avviklet i sin helhet, ville vi nok vurdere det, sier Torvanger til NTB. Han vil ikke "åpne budrunden", og legger til at det er vanskelig å sette en pris på noe slikt.

– Dette er så viktig. Det å ikke ha tilbudsplikt, og dermed bearbeidingsplikt, er verdt mye for oss, sier han.

– Billigsalg

Leder i Stortingets næringskomité Geir Pollestad (Sp) er overrasket over at det er et fiskekonsern som tar til orde for å høyne kompensasjonen.

– Dette viser at fiskeriminister Per Sandberg driver billigsalg på fiskerettigheter. Det gir grunn til uro over det øvrige som står i fiskerimeldingen, sier Pollestad.

• Les også: Tverrpolitisk støtte til Ap-forslag om fiskerettigheter

Forslaget har høstet sterk motbør i fiskerimiljøet og lokalsamfunn i nord. Under høringen tirsdag tok ordførere fra sju kommuner kraftig til orde for at forslaget må skrotes – eller i det minste utsettes til man får foretatt en konsekvensutredning.

Kristina Hansen (Ap), ordfører i Nordkapp, mener kompensasjonen er "marginal" og uansett ikke er en akseptabel løsning. Sandbergs forslag er en sterk favorisering av trålerindustrien på bekostning av landanleggene, argumenterte hun under høringen.

Ordførerkollega Siv Dagny Aasvik fra Hadsel brukte ord som "spotpris" og "hån" for å beskrive fiskeriministerens forslag.

Ordførerdelegasjon

De sju ordførerne hadde samordnet seg litt på forhånd av høringen for å få fram hva forslaget vil innebære for kystsamfunnene, sier Marianne Sivertsen Næss, varaordfører i Hammerfest til NTB.

Annonse

– Vi er opptatt av prinsippet om hvem som eier fisken. Dette er fellesskapets ressurs. Man kan ikke gi det fra seg til enkeltaktører, sier hun, og tar til orde for at leveringsplikten heller må styrkes slik at den fungerer mer etter hensikten.

• Les også: – No luktar det like mykje torsk som kaffi latte av SV

Leveringsplikten består av tre ordninger som samlet skal sikre aktivitet ved fiskemottakene i Nord-Norge og hindre juks med kvoter og råstoff. Sandberg vil avvikle systemet mot en avkorting på 20 prosent av verdien på aktivitetspliktige torskekvoter.

Motstand fra støtte partiene

Fra før har Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet tatt til motmæle mot å avvikle torsketrålernes pliktsystem. Nå møter regjeringen motstand også fra samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Venstres landsmøte gikk i helgen inn for å opprettholde leveringsplikten, og KrFs Dagrunn Eriksen har overfor NRK kalt ordningen en bærebjelke.

Sandberg mener imidlertid at leveringsplikten er utdatert, og at ordningen i realiteten har liten oppslutning.

– For hele Nord-Norge vil dette bety mye for lønnsomheten. Ingen er fornøyd med pliktsystemet. Ingen står fram og sier det fungerer, har Sandberg tidligere uttalt til NTB.

Han sier endringene gjøres for å "skape forutsigbarhet og legitimitet i et system som skaper lønnsomhet og bosetting langs kysten".

Sandberg fikk støtte fra Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge kalte forslaget modig og anmodet partiene på Stortinget om å "løfte seg ut av valgkampmodus".

(©NTB)

Neste artikkel

Mener Stortinget må lovfeste fiskerettigheter: – Tiden er moden