Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Felleskjøpet Agri vil fase ut all bruk av palmeolje

I løpet av tre til fem år skal Felleskjøpet Agri kutte ut alt vegetabilsk fett som utvinnes av palmeolje. Selskapet er på jakt etter alternativer.

Her får kyrne grovfôr der det er strødd kraftfôr på toppen. Kraftfôrprodusentene tilsetter vegetabilsk fett som skal gi høyere fettinnhold i melka. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Her får kyrne grovfôr der det er strødd kraftfôr på toppen. Kraftfôrprodusentene tilsetter vegetabilsk fett som skal gi høyere fettinnhold i melka. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Fett basert på palmeoljer blir i dag brukt i kraftfôr til drøvtyggere både i Norge og i resten av Europa. Spesielt høytytende kyr trenger fett i fôrrasjonen for å dekke sitt energibehov og produsere melk med høyt fettinnhold som råvare for fløte og smør. Samtidig er palmeolje svært omstridt fordi produksjonen ofte fører til ødeleggelse av regnskog. I Norge har mange selskaper kuttet ut all bruk av planteoljer, og den norske importen har gått ned fra 26.000 tonn i 2005 til 5000 tonn i 2012,

– Bransjeutfordring

I dag har både nationen.no og NRK oppslag om at bruken av palmeolje øker kraftig i kraftfôrindustrien. Importen av ren palmitinsyre (C-16-0) har økt fra 1500 tonn til 2600 tonn de siste to årene. Fettsyren utvinnes fra palmeolje, før den sprøytes rett inn i norsk næringsmiddelproduksjon – som fôrtilskudd til produksjonsdyr. Palmitinsyre gir høyere fettinnhold i melka, og det er ettertraktet nå som forbrukerne etterspør mer smør og følte enn på flere år.

Felleskjøpet Agri bekrefter i en pressemelding at selskapet bruker palmitinsyre i kraftfôr, spesielt til melkekyr.

– Bruk av vegetabilsk fett som er utvunnet av palmeolje, er en bransjeutfordring i hele Europa. Felleskjøpet ønsker å fase ut dette i løpet av en tre til fem års periode og er i gang med forsøk for å finne alternative vegetabilske fettkilder i kraftfôr, heter det videre i pressemeldingen.

Tilsetningen av palmeoljebaserte fettkilder har økt de siste årene. Samtidig har også miljøkritikken mot palmeolje tiltatt og derfor har Felleskjøpet i flere år arbeidet for å finne alternative fettkilder. Forsøkene har så langt ikke resultert i gode alternativer til palmeoljebaserte fettkilder til drøvtyggere.

Sertifisering

Annonse

I pressemeldingen forsikrer Felleskjøpet at de palmeoljebaserte råvarene kommer fra miljøvennlige produsenter, så langt det er mulig i kontrollere.

– Felleskjøpet samarbeider med våre leverandører for å jobbe mot at det vegetabilske fettet vi benytter, er produsert i henhold til bærekraftige dyrkingsområder, utenfor regnskogbiotop, og i forhold til sosiale rettigheter for arbeiderne. De aktuelle råvarene, som har opprinnelse i Malaysia og Thailand, kjøpes av leverandører i Norge og Sverige som er RSPO-sertifiserte, heter det i pressemeldingen.

Ifølge Regnskogfondet er RSPO-sertifisering et steg i riktig retning, selv om det fortsatt er en lang vei å gå for å sikre bærekraftig produksjon av palmeolje.

– Mange av RSPO-kriteriene er gode på papiret, men ordningen får kritikk for at bedrifter som bryter dem ikke blir straffet. Bedriftene kan klages inn til RSPO-sekretariatet, men behandlingen tar lang tid og det skjer svært ofte at sanksjonene uteblir, framgår det av en artikkel på Regnskogfondets hjemmeside.

Neste artikkel

Nå er det innført en rekke nye regler – snart får du posten kun annenhver dag