Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Einerrøkt røyefilet fra Li-snadder trekkes fra markedet etter listeria-funn

Einerrøkt røyefilet fra Li-snadder trekkes tilbake fra markedet på grunn av funn av listeria i råvaren hos en underleverandør, melder Mattilsynet.

Einerrøkt røyefilet fra trekkes fra markedet etter listeria-funn. Foto: Matportalen.no
Einerrøkt røyefilet fra trekkes fra markedet etter listeria-funn. Foto: Matportalen.no

Ifølge Matportalen.no er det solgt rundt 70 kilo av produktet i noen Coop-butikker Trøndelag og på førjulsmarked på Namdalsmuseet i Namsos.

Produktet er trukket tilbake og finnes ikke lenger i butikk, ifølge Mattilsynet.

– Bakterien ble funnet i råvarefisken, som vi igjen har kjøpt fra oppdrettsselskapet Blåfjell AS, sier Ole Ivar Ness i Lisnadder AS til Nationen.

Annonse

– Vi fikk sent svar og varen har gått ut til kunder og butikker. For sikkerhets skyld trekker vi produktet fra markedet. 41 kilo er gått ut til butikk, resten har gått til andre kunder, sier Ness.

Listeria er en bakterie som finnes nesten overalt i jord og slam og vegetasjon, i elver og tjern og i tarmen hos mange dyrearter. Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. I Norge er det 15–50 tilfeller i året.

Det er gjerne personer i risikogrupper – som gravide og personer med nedsatt immunforsvar – som blir syke av listeria.

Listeria kan formere seg i kjøleskapstemperatur. Matvarer som har lang holdbarhet og som spises uten å bli varmet opp kan være smittekilder. Slike produkter kan være rakefisk, gravet fisk, røkt fisk, kokt kjøttpålegg og myke modningsoster og muggoster. Det hjelper ikke å fryse matvarene, men riktig varmebehandling av maten tar knekken på bakterien.

Neste artikkel

Den beste måten å vaske bær på