Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Eggprodusent vant Meny-stipend

Ek Gårdskjøkken vinner Menys Matskattstipend 2020 og får kroner 300.000 til å utvikle nye produkter av egg.

Fra venstre: Meny-sjef Vegard Kjuus, landbruk- og matminister Olaug Bollestad, vinner Lars Erik Ek og ansvarlig for lokalmat i Norgesgruppen Eivind Haalien. Foto: Meny
Fra venstre: Meny-sjef Vegard Kjuus, landbruk- og matminister Olaug Bollestad, vinner Lars Erik Ek og ansvarlig for lokalmat i Norgesgruppen Eivind Haalien. Foto: Meny

Landbruk- og matminister Olaug Bollestad offentliggjorde i dag vinnerne av Norges største lokalmatpris. Ek Gårdskjøkken fra Fredrikstad stakk av med førsteprisen på 300.000 kroner.

Pengepremien skal gå til å utvikle både hjemmelaget pavlova med ekte vaniljekrem og fersk hollandés, produkter som ikke finnes i det norske dagligvaremarkedet.

– Eggprodusenten Ek Gårdskjøkken er i front når det gjelder både bærekraft og kvalitet. Alle eggene, uansett fasong, blir videreforedlet til fantastiske gode og ærlige håndverksprodukter, blant annet desserter. Vi ønsker å tilby kundene våre flere produkter fra Ek, de hever kvaliteten i en kategori mye preget av industriprodukter, Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding.

Rørt vinner

Lars Erik Ek er stolt og glad for å kunne motta prisen på veiene av familiebedriften.

– Det er stort for en liten familiebedrift å vinne Menys Matskattstipend i konkurranse med så sterke finalister.

Annonse

Juryen vektla Ek Gårdskjøkken sitt fokus på bærekraft og nytenkning, samt den høye kvaliteten på deres gode og ærlige håndverksprodukter.

"Dette, i kombinasjon med ideen om å utvikle fersk hollandés og hjemmelaget pavlova med ekte vaniljekrem, ga full uttelling hos juryen", står det i begrunnelsen.

Øl, frukt og bær

Det var Østfoldbedrifter som stakk av med alle pallplassene under årets utdeling. Nøisom bryggeri i Fredrikstad får 200.00 kroner. De produserer øl, og juryen vektla Nøisom sin evne til nytenkning, ikke minst innenfor alkoholfrie drikker – en underutviklet kategori i det norske markedet.

"Dette, i kombinasjon med konkrete planer om å utvikle nye alkoholfrie sodavannprodukter med voksent preg og lokal identitet, ga uttelling hos juryen", står det.

På tredjeplass kom Askim frukt og bærpresseri, som mottatt 100.000 kroner. De produserer produkter laget av frukt og bær, som leveres av hageeiere og lokale bønder.

"Juryen vektla Askims frukt- & bærpresseri sin god ressursutnyttelse, og deres viktige rolle i å videreutvikle det norske bær- og fruktsegmentet, et segment som er underutviklet i dag. Dette, i kombinasjon med idéen om å utvikle nye, ekte dessertsauser basert på bringebær og kirsebær, ga uttelling hos juryen."

I juryen satt landbruks- og matminister Olaug Bollestad , Kristoffer Evang, Ask gård, fjorårets vinner, Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge, Ingvill Størksen, direktør dagligvare, Virke, Odd Gisholt, dagligvareekspert og BI-professor, Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter, Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals, Sigrid Hjørnegård, generalsekretær, Bondelaget og Vegard Kjuus, Meny-sjef.

Neste artikkel

15 prosent vekst i varehandelen