Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Disse kan bli Årets lokalmatgründer 2017

Noen små, noen store, litt ramsalt hav, en dose urkorn og noe godt å drikke. Juryen har bestemt seg for hvem som går til finalen i kåringen av årets lokalmatgründer.

Nå er vi i gang med å finne den beste gründeren innen lokalmat og entreprenørskap.

– Dette er seks veldig gode finalister, og med god bredde, sier Bernt Bucher-Johannessen. Hanens leder sitter i juryen, og er godt fornøyd med årets finalister.

– Her er både små og store, fra hav og land, fra forskjellige deler av landet og med forskjellige råvaretyper. Alle foredler et produkt, og alle er veldig innovative aktører.

Gjennom sommeren skal hver og en av finalistene blir grundig presentert her i Nationen. Nå er det åpnet for å stemme fram din favoritt. Her er en presentasjon av hvem finalistene er, samt noen ord fra juryen om hvorfor de ble plukket ut som finalister.

Slik stemmer du

SMS:Skriv en sms med ordet MAT og føy til kandidatens bokstav, f. eks. MATA, MATB, MATC osv. Send meldingen til 2470. Meldingen koster 5 kroner. Stem så mange ganger du vil. Ask Gård Foredling er bokstav A.

Du kan også gi din stemme i avstemnings-boksen. Her kan stemme én gang i døgnet.

Årets lokalmatgründer 2017

Kåring arrangert av Hanen, Nationen og Norgesgruppen.

Det kom inn 30 forslag. Nå er seks finalister plukket ut. De blir presentert hver for seg gjennom sommeren. Da åpnes det også for å gå inn og stemme fram din favoritt.

Juryen består av juryleder Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Destinasjon Røros, Bernt Bucher Johansen, leder av organisasjonen Hanen, Eivind Haalien, innkjøpssjef for lokalmat- og spesialiteter hos Norgesgruppen og Nationens sjefredaktør Irene Halvorsen.

Vinneren utropes under festivalen Matstreif 22.–23. september.

Kandidat A: Ask Gård Foredling, Jevnaker

På en vakker gård med utsikt over Randsfjorden har kunstnerne Kristoffer Evang og kona Anne Marte gjort gründere og pølsemakere av seg.

• Les reportasjen om kandidatene: Kunstnerparet Anne Marte og Kristoffer Evang har skapt et levebrød av håndlaget, økologisk spekemat.

Kristoffer Evang i Ask Gård Foredling. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Juryen sier: Med spennende resepter og innovativ design har Kristoffer og Anne Marte Evang brakt Ask Gård Foredling fremst blant dagens pølse- og skinkeprodusenter. De henter sine råvarer blant annet fra gården, som drives av bror og svoger Eirik Ruud. Han er opptatt på dyrevelferd og bærekraftig produksjon, og driver økologisk. Ask Gård Foredling har vokst mye de siste årene, men har likevel gode tall å vise til.

Kandidat B: Halvors Tradisjonsfisk, Tromsø

Selv om tørrfisk har vært en norsk merkevare i mer enn tusen år, har den aldri fått noe gjennombrudd i det hjemlige kjøkken. Det har daglig leder Halvor Hansen gjort noe med.

Halvor Hansen driver Tromsøbedriften Halvors Tradisjonsfisk. Foto: Siri Juell Rasmussen

Juryen sier: Halvors tradisjonsfisk fra Tromsø har siden oppstarten i 2000 jobbet med å videreforedle og videreutvikle noen av Norges største eksportartikler. Med et nitid kvalitets- og utviklingsarbeid har Halvors løftet kategorien modnet fisk. Med ferdig utvannet boknafisk, klippfisk og tørrfisk i forbrukervennlige pakninger, har Halvors klart å bringe gryteklar håndverk og kvalitet fram til den norske forbrukeren. Produktene er en selvfølge på de beste restauranter i Nord-Norge, og er på god vei inn i markedet i resten av landet.

Kandidat C: Avdemsbue og Avdem gardsysteri, Lesja

Anna Haugstad Avdem er daglig leder ved lokalmatbutikken Avdemsbue. Hun er også odelsjente på gården Avdem, og datter av Sigurd Avdem og Åse Haugstad som har bygd opp og driver Avdem Gardsysteri.

Annonse

Anna Haugstad Avdem åpnet Avdemsbue for to år siden. Foto: Siri Juell Rasmussen

Juryen sier: Avdemsbue og Avdem gardsysteri er tilknyttet en slektsgård med familierøtter tilbake til 1700-tallet. Med tydelig fotavtrykk i seterkulturen, har de klart å fornye og utvikle seg med oster som er blitt solgt til verdens beste restauranter, samt i mange dagligvare- og spesialbutikker over hele landet. Dagens drivere er åttende og niende generasjon på gården Avdem. I tillegg har de skapt en destinasjon og en handelsopplevelse utenom det vanlige i det nedlagte gamle landhandleriet langs E136 på Lesja. «Ny smak av tradisjon» er deres slagord.

Kandidat D: Rørosmeieriet

Da Rørosmeieriet ble etablert i 2011, var forretningsideen å tilby økologisk mat av høy kvalitet gjennom industrialisert håndverksproduksjon, med utspring i rike mattradisjoner og gode råvarer fra Rørostraktene. Trond Vilhelm Lund er landets eneste meieribestyrer. Nå er han og Rørosmeieriet utropt til en av seks finalister i Årets lokalmatgründer.

Markedssjef Gunhild Sun Bellsli (t.v.) i Rørosmeieriet. Foto: Siri Juell Rasmussen

Juryen sier: Rørosmeieriet er et økologisk meieri med produksjonslokaler i Røros og Tolga. Med solid forankring i fjellregionens lange meieritradisjoner, er Rørosmeieriet i dag en innovativ leverandør av kvalitetsprodukter med nasjonal distribusjon til dagligvare og storhusholdningsmarkedet. Rørosmeieriet demonstrerer at fornying, utvikling og nyskaping i lokalmatkategorien kan skje innenfor rammene av en tradisjonell bedrift og produktkategori.

Kandidat E: Frukt og siderruta, Ulvik

Nils J. Lekve (Hardanger Saft- og Siderfarbrikk/Lekve gard), Gro Tveit Uglenes (Syse gard), Asbjørn Børsheim (Ulvik Frukt & Cideri/Hakastad gard) og Hans Uglenes (Syse gard) var finalister i fjorårets kåring også.

Asbjørn Børsheim (Ulvik Frukt & Cideri/Hakastad gard) er med i Frukt og siderruta. Foto: Janne Grete Aspen

Juryen sier: Frukt og siderruta i Ulvik er et samarbeid mellom tre frukt- og sidergårder som ligger på rekke og rad innerst i Hardanger. Hardanger frukt og siderfabrikk på Lekve gard, Syse gard og Ulvik frukt og cideri på Hakastad gard, har sammen etablert et unikt og innovativt opplevelsesprodukt. De produserer eplemost og sider hver for seg for videre salg både lokalt og nasjonalt hver for seg. Gjennom samarbeidet Frukt- og siderruta har de skapt en unik egen destinasjon som en ikke finner andre av i Norge, men som er mer vanlig i vinområder som Piemonte, Bordeaux og Mosel. Etter at det ble åpnet for gårdssalg av sider, er konseptet blitt ytterligere forsterket.

Kandidat F: Holli Mølle, Spydeberg

På slektsgården Holli i Spydeberg i Østfold, har Trygve Nesje bygd opp Holli mølle. Her maler han økologisk korn fra egne åkre, og fra et 40-talls bønder fra Østlandet. En stor del av kornet er fra gamle kornsorter som spelt og emmer.

Trygve Nesje driver Holli Mølle. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Juryen sier: Holli Mølle produserer økologisk steinmalt mel med hovedvekt på gamle, uforedlede kornsorter. Med vekt på kvalitet, design og formidling har Holli Mølle vist at det er mulig å snu en konkurstruet bedrift, til en lønnsom vekstbedrift. Melet kan spores tilbake til bonden på hver enkelt pakning og har suksess både hos Norges beste bakere og i butikker.

Neste artikkel

Kim og Bjørg er kåret til Årets lokalmatgründer