Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Danske egg er endelig salmonellafrie

Rekordlavt antall salmonellatilfeller i Danmark i fjor - ingen fra danske egg eller kyllingkjøtt.

– De gode resultatene for danske egg og fjærkrekjøtt er meget oppmuntrende, sier spesialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstittutet. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
– De gode resultatene for danske egg og fjærkrekjøtt er meget oppmuntrende, sier spesialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstittutet. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

– De gode resultatene for danske egg og fjærkrekjøtt er meget oppmuntrende. Salmonella utgjør likevel en fortsatt risiko. Det er derfor viktig å beholde de forebyggende tiltakene som forskere, myndigheter og industrien gjennom en årrekke i fellesskap har implementert, så vi sikrer at salmonella holdes ute av danske produkter, sier spesialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstittutet til Landbrugsavisen.

Fødevareinstituttet tilsvarer det norske Mattilsynet, og registrerte i løpet av 2015 et rekordlavt antatt tilfeller av salmonellatilfeller fra matvarer.

Egg og kyllingkjøtt produsert i Danmark sto ikke bak noen av tilfellene.

Uskyldige danske egg

Landbrugsavisen skriver at 2015 er det første året siden det danske smittekilderegnskapet startet opp, at danske egg ikke er skyldig i salmonellatilfeller.

Danske forbrukere er imidlertid ikke fullstendig skånet for bakterien som ved smitte i all hovedsak gir tarminfeksjoner.

Annonse

Den danske svinenæringa står bak en del av tilfellene, men i motsetning til tidligere år, skyldes et flertall av salmonellatilfellene i fjor utenlandsk svinekjøtt.

Barn døde

I Norge førte avdekking av salmonella i en kyllingbesetning i Østfold til full nedslaktning.

I november ble det funnet salmonella i en type hundemat som selges i seks butikker på Østlandet. Fôret ble umiddelbart trukket tilbake fra markedet, opplyser Mattilsynet.

Det er heller ikke lenge siden det siste dødsfallet som følge av salmonellasmitte. Et barn døde i sommer som følge av salmonellasmitte på St. Olavs hospital i Trondheim.

Neste artikkel

13.000 tonn døde mink graves opp i Danmark