Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dagligvaretilsynet like rundt hjørnet

Både ny lov og nytt tilsyn settes i drift fra nyåret.

Ifølge næringsminister Iselin Nybø vil ikke den nye loven om god handelsskikk svekke forhandlingsmakten til dagligvarekjedene. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Ifølge næringsminister Iselin Nybø vil ikke den nye loven om god handelsskikk svekke forhandlingsmakten til dagligvarekjedene. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

– Det er viktig å ha fokus på denne bransjen, ettersom mat og dagligvarer er viktig for forbrukerne. Tilsynet skal ivareta forbrukernes interesser ved å fremme redelighet, forutsigbarhet og lojalitet i kontraktsforhold, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Den splitter nye Dagligvaretilsynet blir ansvarlig for å håndheve loven om god handelsskikk som ble vedtatt tidligere i år. Regjeringen skriver at formålet med loven «er å redusere konfliktnivået i dagligvarebransjen gjennom å sikre ryddigere forhandlinger og mer forutsigbare avtaler mellom aktørene».

Det er bevilget 6,5 millioner til tilsynet over neste års statsbudsjett. Det er fortsatt ikke ansatt daglig leder eller stab.

– Når det tekniske og organisatoriske kommer på plass, er jeg opptatt av at Dagligvaretilsynet skal ha et konstruktivt samarbeid med relevante aktører i bransjen, sier Nybø.

Annonse

Hovedoppgaven til tilsynet blir å drive veiledning og informasjonsarbeid overfor dagligvareaktørene. Men om det ikke fører fram, kan de bruke virkemidler som overtredelsesgebyr.

Ifølge Nybø vil ikke loven svekke forhandlingsmakten til dagligvarekjedene

– Tøffe forhandlinger, der kjedene legger press på leverandørene, er viktig for innovasjon og lavere priser, sier næringsministeren.

Nylig varslet Konkurransetilsynet om bøter på til sammen 21 milliarder kroner til de tre store dagligvareaktørene, Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen. Bakgrunnen er at tilsynet mener kjedene har begått ulovlig prissamarbeid.

Neste artikkel

Om høna og egget