Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes vil rydde opp i matvarebransjen

Maktforholdet mellom matprodusenter og dagligvarekjedene har ført til at bondelagsleder Lars Petter Bartnes vil innføre en lov om god handelsskikk.

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag krever endringer i matvarebransjen. Her er han avbildet under en kornkonferansen arrangert av Felleskjøpet og Bondelaget i februar i år. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag krever endringer i matvarebransjen. Her er han avbildet under en kornkonferansen arrangert av Felleskjøpet og Bondelaget i februar i år. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

NRKs Brennpunkt viste tirsdag dokumentaren «Matvarekrigen». Den viser at matvareprodusenter som Orkla og Tine bruker milliardsummer for å få gode hylleplassering i matvarebutikkene.

Bondelaget mener det derfor nå haster med å innføre lov om god handelsskikk.

– Det må ryddes opp i måten kjedene forhandler på. Pengene kunne bidratt til å sikre forbrukerne flere trygge og spennende norske produkter og til å utvikle viktige arbeidsplasser over hele landet, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, i en pressemelding.

Når som Coop har kjøpt opp Ica, har produsentene bare tre kjeder som kunder.

– En slik maktkonsentrasjon kan gjøre det vanskelig for bonden å nå forbrukeren med vareutvalget sitt, og vanskelig å hente ut rett pris, sier han.

– Pris må reflektere produksjonskostnader

Tirsdag ble en rapport bestilt av Dagligvareleverandørenes forening offentliggjort. Den viser at økte matpriser gagner de store kjedene mer enn leverandørene.

– Når kjedene betaler mindre for produktene samtidig som adgangen til butikken blir dyrere, er industrien avhengig av lavere råvarepris for å kunne være konkurransedyktige. Vi er opptatt av at prisen må reflektere det det koster å produsere maten, sier Bartnes.

Annonse

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug uttalte at det ikke er bøndene som tjener på prisutviklingen under en tale på mat- og drikkeleverandørar på NHO Mat og drikkes årlige temadag tirsdag.

– Det er ikke bøndene som stikker av med kaka, sa hun.

Se til Storbritannia

I Storbritannia ble det ifølge bondelaget utnevnt et handelsskikkombud i 2013 for å sikre at de ti største dagligvarekjedene behandler leverandørene på en lovlig måte.

Det er en lignende lov Bartnes ønsker å innføre i Norge.

– En lov om god handelsskikk kan bidra til en bedre fungerende bransje og dermed en mer effektiv og ryddig vei for produktene fra bonde til forbruker, sier bondelagslederen.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997