Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde dømt til betinget fengsel for salg av rå melk

Bonden Gustaaf Koot er dømt til 14 dagers betinget fengsel for salg av upasteurisert melk. Nå anker han dommen.

Gustaaf Koot er dømt for å ha solgt upasteurisert melk. Bildet er tatt i 2004, kort tid etter at han ble ilagt en bot for et lignende forhold. Arkivfoto: Svein André Svendsen
Gustaaf Koot er dømt for å ha solgt upasteurisert melk. Bildet er tatt i 2004, kort tid etter at han ble ilagt en bot for et lignende forhold. Arkivfoto: Svein André Svendsen

For tre uker siden møtte Vestfold-bonden Gustaaf Koot i Nordre Vestfold tingrett tiltalt for å ha solgt 21.809 liter upasteurisert melk til organiserte melkeringer og til privatpersoner. Påtalemyndighetene mente at han med det brøt Matloven som forbyr organisert omsetning av slik melk.

Koot kjente seg ikke skyldig etter tiltalen. Han har aldri lagt skjul på at han har solgt melk fra gården sin, men mener salget har foregått tilfeldig, noe som gjennom en unntaksbestemmelse i loven er tillatt. Derfor har retten måttet ta stilling til hva som kan regnes som tilfeldig salg.

Rå melk (upasteurisert melk)

Rå melk kommer rett fra dyr som ku, geit, sau eller hest, og som ikke har vært varmebehandlet.

Melk i norske butikker er pasteurisert. Pasteurisering gjennomføres ved at melken varmebehandles ved minimum 72 ºC i minst 15 sekunder eller tilsvarende temperatur/tid kombinasjoner.

Det er forbudt å omsette rå melk på grunn av risikoen for å bli syk. Bakterier, virus og parasitter kan forurense melken under melking og når dyret har en infeksjon, og kan overføres til melken.

Barn, personer med svekket immunforsvar og gravide er spesielt utsatt for å bli syke.

• Bakgrunn: Bonde solgte upasteurisert melk – kan havne i fengsel

Mener Koot drev butikk

Ifølge NRK påpeker retten i dommen at ordet «tilfeldig» i lovteksten kan være uklart uten å definere eller nyansere. Retten mener likevel at Koot har drevet butikk og solgt ubehandlet melk til en fast kundegruppe, noe som er i strid med unntaksbestemmelsen.

– Tiltaltes omsetning av rå melk til konsum fremstår på sin side som både velorganisert og tilrettelagt, skriver retten i dommen.

• Les også: Kjendiskokk hardt ut mot ransaking av melkebonde

Annonse

Tingretten støtter seg også på Mattilsynets tolkning av loven. Mattilsynet mener at unntaket i loven kun tillater meget begrenset salg av rå melk.

Koot er nå dømt til 14 dagers betinget fengsel med to års prøvetid. Han slipper dermed å sone dommen, med mindre han begår nye lovbrudd i prøvetiden.

• Les også: Bondeorganisasjoner samles for rå melk

Kan gå til Høyesterett

Koots advokat Marie Sølverud sier til NRK at de nå anker dommen på grunn av lovanvendelsen og fordi retten ikke har gått inn i vurderingen av ordet «tilfeldig».

Det finnes ikke rettspraksis å støtte seg på fra tidligere saker, og saken er derfor prinsippiell. Sølverud har tidligere sagt at de derfor ikke kan utelukke at de vil ta saken helt til Høyesterett.

Neste artikkel

Landbruksministeren vil ikke åpne for salg av rå melk