Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

A-K Maskiner med overskudd for 2017

Etter mange år i minus melder landbruksmaskin-kjeden A-K Maskiner om overskudd.

I 2016 hadde A-K Maskiner på Kløfta i Ullensaker i Akershus et driftsunderskudd på 71,5 millioner kroner. Det er snudd til et overskudd på 5,7 millioner for fjoråret, rapporterer Finansavisen.

Selskapet, som selger landbruksmaskiner som traktorer, skurtreskere, ballepakkere og såmaskiner, tapte i årene 2013 til 2016 til sammen 223 millioner kroner.

– Det er ikke til å stikke under en stol at AK-maskiner har tapt veldig mye penger de siste årene, sa direktør Erik Grefberg til Nationen i fjor sommer.

Ryddejobb for ny sjef

Han ble ansatt i A-K Maskiner i 2016 for å snu minus til pluss i selskapet. Omsetningen til A-K maskiner var 1,1 milliard kroner i 2016. I fjor var den sunket til 957 millioner.

Annonse

– Mange sier at man ikke skal jobbe hardere, men smartere. Ja, man skal selvfølgelig jobbe smartere, men til syvende og sist må man også jobbe hardere. I A-K har det blitt jobbet hardere i 2017 enn på lenge, og det har gitt resultater, sier Grefberg til Traktor.no.

Grefberg forklarer det forbedrede resultatet ved å peke på en rekke forbedringer, skriver Finansavisen: bedre avtaler med leverandører, bedre kontroll på lagerbeholdning, en ny fraktavtale, og endring av markedsføringsstrategien. Dessuten har hovedkontoret nedbemannet, og selskapet kutter i pengebruken til messer og reising.

Bruker overskudd til kursing

Grefberg mener endringene vil påvirke A-K Maksiners kunder på en positiv måte, ifølge Traktor.no. Overskuddet gir mulighet til å bruke mer penger på kursing av ansatte – både mekanikere, maskinselgere og butikkansatte.

– Vi selger ikke bare maskiner, eller deler i en eske. Vi selger også kunnskap og løsninger. Derfor må våre ansatte være gode på det vi driver med, sier han til Traktor.no.

A-K maskiner importerer merker som Case IH, New Holland og Case Construction. Selskapet eies av konsernet Bertel O. Steen. Virksomheten er organisert som en landsdekkende kjede med 40 filialer.

Neste artikkel

Prognose: Åtvarar mot storfe-satsing og større overskot av egg