Sesongen for norske bær og grønnsaker er så smått i gang, og de første jordbærene er nå i ferd med å bli plukket.

– Det høstes allerede nå små mengder med jordbær, men det vil ta minst 2-3 uker til det vil være nok til å dekke markedet, skriver Landbruksdirektoratet i sin ukentlige oppdatering.

De opplyser at produksjonen av jordbær er forsinket i år på grunn av været. Det har vært en lang vinter, hvor starten av våren var kaldere enn normalt.

Grønnsaker også på vei

En del frilandsgrønnsaker blir også nå høstet inn på jorder rundt omkring i Norge.

– Asparges blir høstet i små mengder. Rabarbra er like om hjørnet, ifølge Landbruksdirektoratet.

Salater produsert på friland er nå til salgs på markedet. Blomkål og gulrot er de også i gang med innhøsting av.

– Det høstes små mengder av blomkål denne uka og mengdene er forventet å øke i ukene framover.

– Nye gulrøtter har allerede blitt høstet, og de blir buntet i alle regioner denne uka, men det vil ta litt tid før det vil være nok til å dekke hele etterspørselen. Dette betyr at det sannsynligvis vil være behov for noe suppleringsimport, skriver direktoratet.

I Rogaland har de også begynt selge neper og reddiker, mens produksjonen på Østlandet vil trolig først være i gang om et par uker.

Lagrene er i ferd med å tømmes

Når det gjelder fjorårets avlinger, altså grønnsaker som har ligget på lager, så begynner det nå å bli skrint. Direktoratet skriver at det sannsynligvis vil være tomt for rødløk på lagrene neste uke. For gul løk vil lagrene trolig vare et par uker til.

Lagerbeholdning av hodekål, kålrot og poteter er i ferd med å tømmes.

Når det gjelder grønnsaker produsert i veksthus, så er det god tilgang på agurk, i tillegg er det stor etterspørsel etter norsk tomat, ifølge direktoratet.

– Det er stor etterspørsel etter norske tomater, og det som produseres, selges. Produksjonen ligger nå på ca. 600 tonn i uka, ikke så mye lavere enn det nivået som produksjonen er planlagt å ligge på gjennom sommeren. Kvaliteten er god.