Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tragedien i Notre-Dame

Frankrike er i sorg etter brannen i et av verdens viktigste kulturminner. Det er en påminnelse om å ta vare på vår egen verdensarv.

Brannherjet: Notre-Dame i Paris. Foto: Diana Ayanna/AP/NTB scanpix
Brannherjet: Notre-Dame i Paris. Foto: Diana Ayanna/AP/NTB scanpix

Det gotiske landemerket i Paris ble påbegynt i 1163, og sto ferdigstilt rundt 1250. Notre-Dame inneholdt uvurderlige kunstskatter, og har vært åsted for begivenheter som har påvirket verdenshistorien.

Mandag kveld begynte det å brenne i katedralen. Brannen spredte seg raskt, og truet med å legge hele bygningen i ruiner. Blant annet kollapset det store kirkespiret. Tirsdag var brannen slukket. Bygningsstrukturen står fortsatt, men det er foreløpig uklart hvor omfattene skadene er.

Notre-Dame har stått i verdensbegivenhetens sentrum ved flere anledninger. Her har konger blitt kronet og viet, her ble Jeanne d'Arcs ettermæle rehabilitert i 1455, og senere kanonisert, her har Napoleon Bonaparte utropt seg selv til keiser over Frankrike og her ble den franske krigshelten Charles de Gaulle gravlagt.

Katedralen inneholdt også kunstskatter av uvurderlig verdier. Noen av disse skal ha blitt reddet fra flammenes rov, slik som tornekronen som Jesus skal ha båret under korsfestelsen. Hva som har gått tapt eller har blitt skadet i brannen vet vi foreløpig ikke så mye om.

Hvordan den fatale brannen startet, er heller ikke fastslått - men det mistenkes at den kan ha startet i forindelse med restaureringsarbeider som pågikk.

Annonse

Brannen berører en hel verden. Sympatimeldingene strømmer til Paris og Frankrike. "Det er hjerteskjærende å se Notre-Dame i flammer i favorittbyen min Paris", uttalte blant annet Norges statsminister Erna Solberg.

Da brannen raste på sitt verste, gikk tusenvis av franskemenn og tilreisende ut i gatene i paris, sang salmer og bad for det brannherjede kirkebygget.

Dette viser at Notre-Dame var noe mer enn en staselig bygning. Dette viser hvilken betydning kulturminner kan ha for helt vanlige folk.

Frankrikes president Emmanuel Macron lover at Notre-Dame skal gjenoppbygges og vil be om internasjonal hjelp for å få det gjort. FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, varslet allerede mandag kveld at det vil støtte Frankrike i arbeidet med å få gjenoppbygget Notre-Dame.

Brannen i Notre-Dame er, som miljøminister Ola Elvestuen ganske riktig påpeker, en påminnelse om å ta vare på vår egen verdensarv. Det er blant annet gjort et stort arbeid for å sikre stavkirkene våre. Det har vært riktige og nødvendige investeringer.

En annen norsk verdensarv er vikingeskipene. Disse er dessverre i dårlig forfatning, og står bokstavelig talt i fare for å smuldre opp. Skipene er unike historiske vitnesbyrd som vi må sørge for å bevare for ettertiden.

Oppsummert

Fatal brann

1 Notre-Dame sto mandag kveld i full fyr i Paris, det er fortsatt uklart hvor omfattende skadene på den verdenshistoriske bygningen er.

Sang og bad

2 Franskmenn og tilreisende strømmet ut i gatene og sang og bad for Notre-Dame. Det viser hvor viktig kulturminner kan være for folk.

Vår egen arv

3 Brannen er en påminnelse om at vi må beskytte og ta vare på vår egen verdensarv.

Neste artikkel

Dropp flosklene, snakk konkret