Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vår vaklende venn i vest

USAs president Donald Trump har skapt en nasjonal krise i USA. De underlige nykkene hans ga kanskje bra reality-TV, men de gjør seg ikke for en stormaktsleder.

Donald Trump holder en tv-tale natt til onsdag norsk tid. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix

Er du som folk flest, er du antakelig lut lei av å høre om alt USAs president Donald Trump foretar seg. Reality-stjernen som fikk tre millioner stemmer mindre enn motkandidaten Hillary Clinton i presidentvalget i 2016, så selv ganske paff ut da særheter ved USAs valgsystem gjorde at han ble president likevel.

Siden har amerikansk politikk dominert mediebildet både i USA, Norge og store deler av verden for øvrig på en måte verden aldri har sett maken til.

De siste dagene har konflikten nådd nye høyder. Årsaken er det amerikanerne kaller "government shutdown", nedstenging av offentlig virksomhet. Det betyr at en lang rekke statsansatte ikke lenger får lønn, og at all virksomhet innen en rekke ulike sektorer stopper, hvis den regnes som "ikke-essensiell".

Søppel hoper seg opp i nasjonalparkene. Fattige får ikke sosialhjelp. landbrukskontorer stenges. Grensekontrollører og flygeledere jobber med minstebemanning. Statsansatte på jobb, de essensielle, jobber uten å få lønn.

Annonse

Oppsummert

Blånekter

1 USAs president Donald Trump prøver å holde statlig virksomhet stengt til han får penger til å bygge en mur mot Mexico.

Dårlig plan

2 Muren skal løse problemer som ikke finnes, med løsninger som ikke virker.

På en knivsegg

3 Amerikanerne var forberedt på at Trump ville erklære unntakstilstand i en tv-tale natt til onsdag norsk tid. Det er skremmende å se til hvilke dybder amerikansk politikk har falt.

Donald Trump nekter å signere budsjettet som får hjulene i gang igjen før han får 45 milliarder kroner til mur langs grensa til Mexico. Det samme budsjettet ble vedtatt enstemmig i det amerikanske Senatet, etter at Trump signaliserte at han ville si ja. Det ble først uakseptabelt etter at at noen høyreradikale kommentatorer sa Trump var feig. Kanskje frykter han også at opposisjonen nå overtar flertallet i Representantenes hus, samtidig som etterforskningen av russisk innblanding i 2016-valget nærmer seg slutten.

Natt til onsdag norsk tid holdt Trump en tale til nasjonen om temaet. I talen løy han gjentatte ganger om en angivelig innvandringskrise. Blant løgnene er den aldri underbygde påstanden om islamistiske terrorister blant latinamerikanerne som krysser grensa, og en vill teori om at muren vil stoppe narkotikasmugling. Problemet med sistnevnte er at narkosmuglerne kommer via grensestasjoner, ikke over åpent land. En mur vil ikke påvirke dem i det hele tatt.

Men det viktigste er det Trump ikke sa. Mange fryktet han ville erklære unntakstilstand på grunn av en krise som ikke finnes. Og tvinge hæren til å bygge muren. Det gjorde han ikke.

USA er blant Norges viktigste allierte, både økonomisk og sikkerhetspolitisk. Derfor er det både vanskelig og skremmende å se stormakten slite i denne typen politisk hengemyr, preget av usannheter og en fullstendig forvitring av tverrpolitisk respekt. Dessverre tyder lite på at konfliktnivået og uforutsigbarheten hos amerikanerne vil bli mindre i året som kommer. Det må vi ta til etterretning i våre egne utenrikspolitiske prioriteringer.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Andøya-Evenes = kampfiksing?