Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skolestreik med god grunn

Skoleelever streiker for klimaet. Det gjør de med god grunn. Det er de som arver boet.

Streik:  Flere tusen skoleelever streikei Bergen før helga. Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix
Streik: Flere tusen skoleelever streikei Bergen før helga. Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix

Skoleelever over hele verden tar til gatene med krav om en mer offensiv klimapolitikk. 22. mars planlegges det en nasjonal streikedag i Norge, hvor det er ventet at minst 10.000 elever over hele landet vil delta.

Det var den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg som startet streikebølgen. Hun streiket hver fredag fram til det svenske riksdagsvalget 9. september. Det skulle vise seg å bli en snøball som utløste et skred. Nå arrangeres det tilsvarende streiker i en lang rekke land, verden over.

Den svenske 16-åringen er blitt invitert til både EU, FN og Verdens økonomiske forum i Davos for å snakke om behovet for konkret handling på klimafeltet. Nå er hun også foreslått til Nobels fredspris.

Streik er et sterkt virkemiddel. Skoleelevene har dessverre god grunn til å benytte seg av det. Det er de som skal arve boet etter voksengenerasjoner som - tross inngående kunnskap om klimaendringenes brutale konsekvenser - har brukt alt for lang tid til å gjøre noe med klimautslippene.

En nasjonal streikedag, med tusenvis av elever i gatene, er en høylytt beskjed til alle voksne som har makt til å gjøre noe med klimautslippene: Det er tid for å handle nå.

Annonse

Både statsminister Erna Solberg og skolestatsråd Jan Tore Sanner fra Høyre berømmer elevenes engasjement, men synes ikke streik er den riktige måten å gjøre det på. Regjeringen vil derfor arrangere klimatoppmøter for å lytte til ungdommens krav.

Det er selvsagt prisverdig å lytte til ungdom i klimasaken, men dette må ikke bli møter der voksne politikere smiler og klapper den engasjerte ungdommen på hodet, for så å fortsette akkurat som før.

Som norske arbeidstakere vet, er det noen ganger nødvendig å streike for å oppnå rettmessige krav. I streik utbetales ikke lønn. Elevene som klimastreiker, risikerer å bli registrert med ugyldig fravær.

Elevene påtar seg en personlig kostnad når de streiker, noe som understreker alvoret i kravene deres.

Nettopp derfor vil det være en misforstått gest å gi elevene fri for å streike, slik enkelte har tatt til orde for. Da fratas elevene muligheten til å vise den ulydigheten som gir aksjonene ekstra kraft og styrke, og som øker sannsynligheten til at de faktisk blir hørt.

Vi er i ferd med å overlate Jorda til de kommende generasjoner i en dårligere forfatning enn da vi overtok den. Det er ikke rart elevene streiker.

Neste artikkel

EUs klimapolitikk er ansvarsfraskrivelse for Norge