Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå må vi holde ut

Sverige må forbli stengt for nordmenn i sommer. Slakker vi på korona-beredskapen i varmen, vil flere dø.

Store talls lov: De 12.000 nordmennene som har hytte i Sverige, vil i sum øke smitten hjemme. Foto: Pressens Bild
Store talls lov: De 12.000 nordmennene som har hytte i Sverige, vil i sum øke smitten hjemme. Foto: Pressens Bild

Regjeringen har nettopp åpnet Norden for norske turister i sommerferien. Unntaket er Sverige, som har de i særklasse høyeste smitte- og dødstallene i Norden.

Folk med hytte eller feriedrøm i Sverige er sinte i Aftenposten, fordi regjeringen ikke fulgte Folkehelseinstituttets anbefaling om reiseråd.

FHIs foretrukne scenario var å la nordmenn reise til eiendom eller slekt overalt i Norden, og la utlendinger med eiendom eller slekt i Norge komme hit.

Helsedirektoratet og regjeringen gikk for den tredje løsningen: Å åpne land og regioner med akseptabel smittesituasjon.

Avgjørelsen er etter vårt skjønn riktig, fordi den myker opp ferierestriksjonene for alle, ikke bare eiendomsbesittere og slektninger.

Hyttefolket og sverigefarerne peker på at den svenske kommunen de tenker seg til, gjerne har like lav smitte som i Norge.

Men som helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) påpeker, situasjonen er i stadig endring.

En åpning for sverigereiser til trygge soner ville krevd en løpende revurdering av tilstanden i ulike svenske kommuner. Ingen ville kunne bestille eller planlegge ferie med noen grad av sikkerhet.

Annonse

Denne uka blomstret smitten voldsomt i Nord-Sverige, med alvorlige utbrudd i Kiruna og Gällivare i Norrbotten. Helt fram til nå har dette framstått som et relativt trygt feriemål for store deler av Nord-Norge.

Vi er i utgangspunktet positiv til lokale tilpasninger til lokale forhold, som for eksempel den omdiskuterte søring-karantenen i flere nord-norske kommuner.

Men dette grepet var, om noe, smitte-reduserende. Flere nordmenn på ferie i Sverige i sommer kan umulig redusere smitten i Norge.

Åpning av soner i andre land gjør oss også sårbare for en smitteutvikling som norske myndigheter ikke kan styre.

Det er forståelig at hytteeiere mener de sitter tryggere i ensom hyttevegg i Sverige enn i trange norske feriebyer. Men smittevern handler om de store tall.

Dersom vi hadde fylt opp 12.000 svenske fritidsboliger med nordmenn, ville mange feriert i isolasjon. Men ganske mange ville også gått på butikken, på stranda eller i bygater. Derfra ville de bragt smitte til Norge.

Mange og omfattende koronatiltak er truffet raskt og med begrenset beslutningsgrunnlag. Mange grupper og interesser, ikke bare sverigeturistene, har følt seg nedprioritert.

Det viktigste er at summen av tiltak har gitt lave dødstall, sikret helsevesenet og muliggjort gradvis gjenåpning av Norge. Det må telle tyngre enn enkeltgruppers ubehag.

Som smittevernlegen i Norrbotten sier: Slapper vi av på korona-beredskapen i sommervarmen, kommer folk til å dø.

Neste artikkel

Vi skal styre norsk jernbane – ikke EU