Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hardt mot hardt i Svalbardsonen

Brussel truer med "mottiltak" mot Norge for å oppnå større kvoter i Svalbardsonen. Det er betryggende at fiskeriminister Ingebrigtsen står imot.

Aggresivt: President i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, rasler med sablene i kampen om ressursene i Svalbardsonen. Foto: Olivier Matthys/AP Photo
Aggresivt: President i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, rasler med sablene i kampen om ressursene i Svalbardsonen. Foto: Olivier Matthys/AP Photo

Det er bra, og helt nødvendig, at fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) er krystallklar overfor Brussel når det gjelder vernesonen rundt Svalbard, der Norge har suverene rettigheter.

Fiskeriministere før Ingebrigtsen kan vitne om hvor tøffe kampene mot de selskapene EU forsvarer, er. Det gjelder både kampen om snøkrabbe på sokkelen og om fisken i havet.

Når presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, rasler med sablene fordi Norge gjør sin plikt og fordeler bærekraftige kvoter rundt Svalbard, er det på høy tid å sette hardt mot hardt. Ursula von der Leyen truer altså med å sette inn "mottiltak" mot Norge. Det er en provokasjon.

Bakteppet er at mens flere EU-land har ratifisert Svalbardtraktaten av 1920, så har ikke unionen som sådan gjort det. Dermed bruker Brussel enhver anledning til å bestride traktaten og ta seg til rette i vernesonen.

EUs andel av fisket i Svalbardsonen var i stor grad tuftet på britenes historiske rettigheter i området. Derfor varslet naturlig nok Norge kutt i EU-kvotene da britene forlot unionen. Britene har fått og akseptert sin tildelte kvote.

Annonse

Norge har satt EU-kvoten til 17.855 tonn. EU gir altså blaffen og setter sin egen kvote til på 28.431 tonn.

Norge har likevel sluppet EU-flåten til i Svalbardsonen for å fiske den kvoten de har fått tildelt av Norge. Spørsmålet er selvsagt hva som skjer når den er fisket opp. Utfordringene kan bli store for den norske kystvakten.

Mandag slo fiskeriminister Ingebrigtsen fast her i Nationen at det er "helt uaktuelt" å la hvert av de 46 landene som har undertegnet traktaten fastsette sine egne kvoter i Svalbardssonen.

Det kan umulig bli bærekraftig fangst om alle skal få sette sin egen kvote. Det ville også vært en alvorlig krenkelse av norsk suverenitet rundt Svalbard. EU-kommisjonen tar hverken hensyn til bærekraftig fangst eller Norges suverene rettigheter.

Norge har protestert overfor EU i en diplomatisk note. Fiskeriministeren har også møtt EUs fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius for å drøfte krisen. "Vi har en helt klar holdning at det må basere seg på en misforståelse fra EU da vi forholder oss til internasjonal havrett i vår forvaltning av sonen", sier Ingebrigtsen til Nationen.

Enn så lenge driver norske myndigheter diplomati. EUs aggressive holding bunner neppe i noen misforståelse. Det er en knallhard kamp om ressursene.

Dersom EU-flåten ikke forlater vernesonen etter å ha fisket den tildelte kvoten, bør ikke bare fiskeridepartementet og kystvakten være i beredskap, men også Statsministerens kontor.

Kampen om forvaltningen og ressursene rundt Svalbard er av for stor strategisk betydning for Norge. EU kan ikke få skalte og valte i vernesonen.

Neste artikkel

Norsk landbruk er i spill