Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Full retrett fra Erna Solberg

Hvordan kan vi ha tillit til en regjering som i tre måneder mente det var helt greit å selge en fabrikk som leverer forsvarssensitivt materiale til russiske oligarker?

Mislykkes: Regjeringen har mislykkes i å styrke sikkerhet og beredskap. Her er statsminister Erna Solberg på tur med rib med Sjøforsvaret på Ramsund ved en tidligere anledning. Foto: Henrik Heldahl
Mislykkes: Regjeringen har mislykkes i å styrke sikkerhet og beredskap. Her er statsminister Erna Solberg på tur med rib med Sjøforsvaret på Ramsund ved en tidligere anledning. Foto: Henrik Heldahl

Hva er det med denne regjeringen? Ryggmargsrefleksen synes å være "selg alt!" Nasjonal kontroll over kritisk infrastruktur, kritisk sikkerhetsstruktur eller selskaper av strategisk betydning er ikke på toppen av regjeringens prioriteringsliste.

Det er etterlatt inntrykk forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og andre statsråder etter at det i desember i fjor ble klart at russiske selskapet TMH International ønsket å kjøpe motorfabrikken Bergen Engines, som eies av Rolls-Royce.

To av de største eierne i TMH International er russiske oligarker med nære forbindelser til Kreml og Russlands president Vladimir Putin.

NSM, PST og E-tjenesten – Norsk sikkerhetsmyndighet, Politiets sikkerhetstjeneste og Etterretningstjenesten – har alle eksplisitt advart mot strategisk oppkjøp og investeringer. I saken om Bergen Engines svarte regjeringen med generelle, positive betraktninger om utenlandsk eierskap og påminnelser om at Norge også eier mye i utlandet.

Opposisjonen og mediene, særlig Aps Jette C. Christensen og Bergens Tidende/E24, har ikke gitt seg. Godt er det.

Sp, Ap og SV har lenge etterlyst en redegjørelse i Stortinget. Frp, Sp, MDG og Rødt har lenge ment at salget må stoppes.

Da forsvarssjef Eirik Kristoffersen 9. mars sa til TV 2 at det er aktuelt å trekke Forsvaret fra avtalen med Bergen Engines, gikk alvoret opp for Høyre og regjeringen. Tirsdag stoppet regjeringen salget, med bakgrunn i sikkerhetsloven.

Annonse

Hvorfor i all verden skjedde det ikke før?

Kritisk infrastruktur, skjermingsverdige objekter og grunnleggende nasjonale funksjoner tilligger det enkelte departement, påpeker forsker Anders Romarheim ved Forsvarets høgskole. Dette sektorprinsippet er en svakhet i sikkerhetsspørsmål. Det var dette statsminister Erna Solberg forsøkte å gjøre noe med da hun introduserte et "sikkerhetselement" ved Statsministerens kontor.

Det fungerte ikke. Nye varianter har oppstått og forsvunnet, som introduksjonen av en sikkerhets- og beredskapsminister. Samtidig har utfordringene for norsk sikkerhet blitt stadig tydeligere, med dataangrepet mot Stortinget og utfordringer knyttet til helsedata som eksempler.

Regjeringen har mislyktes i å styrke sikkerhet og beredskap.

Det er sjelden Nationen er enig med Frps Christian Tybring-Gjedde. I dag er vi det. I Stortinget tirsdag sa han:

"Etterpåklokskap er bra, men dette er en full retrett og et forsvar av dagens system. Det har ikke fungert og regjeringen har ikke fungert. Man har ikke forstått alvoret."

Det blir høring i Stortinget. Det er nødvendig.

Så får velgerne avgjøre om de stoler på at regjeringen gjør det viktigste en regjering skal gjøre: Å trygge landet og borgernes sikkerhet. Det avgjøres i september.

Neste artikkel

Statsministeren la ned grunnsteinen for omstridt sykehus