Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

FN-mandat i Persiabukta

Regjeringa må legge folkeretten og FN-mandat til grunn for vurderingen av henvendelsen fra USA om norsk deltakelse i Persiabukta.

USAs president: Donald Trump vil ha Norge involvert i Persiabukta.  Foto:  Alex Brandon, AP Photo/NTB scanpix
USAs president: Donald Trump vil ha Norge involvert i Persiabukta. Foto: Alex Brandon, AP Photo/NTB scanpix

Atomavtalen Joint Comprehensive Plan of Action innebærer klare begrensninger for Irans atomprogram, og sikrer internasjonalt innsyn. I mai i fjor erklærte president Donald Trump at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran, og innførte strenge sanksjoner mot landet. Tidligere denne måneden økte Iran anrikingsgraden av uran – i strid med avtalen.

De europeiske avtalelandene Storbritannia, Frankrike og Tyskland ber USA komme tilbake til forhandlingsbordet, samtidig som de opprettholder sin diplomatiske innsats for å demme opp for at Iran skal utvikle atomvåpen.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har også bedt både Iran og USA om å dempe situasjonen i Persiabukta, der flere tankskip er utsatt for sabotasje eller angrep. Ett eller to av dem skal være norske.

USA har på sin side bedt Norge delta i en koalisjon av land som skal sikre skipstrafikken i området. USA hevder, sammen med Saudi-Arabia, at Iran står bak.

Annonse

Norske myndigheter kan ikke se bort fra at en USA-dominert eskorte i Hormuzstredet mellom Iran og Oman kan føre til eskalering og økt spenningen i forholdet til Iran. Folkeretten må legges til grunn når regjeringa vurderer forespørselen fra USA, og et FN-mandat bør være avgjørende for norsk deltakelse.

Signalene fra Frp og Høyre er så langt at et FN-mandat er ønskelig, men ikke nødvendig. Det er ikke betryggende.

Frp-medlem i Stortingets utenriks og forsvarskomité, Per-Willy Amundsen, viser til at maktbalansen i FNs sikkerhetsråd kan føre til et veto i spørsmålet om en sikkerhetskoalisjon for skipstrafikken i Persiabukta. «Det er ikke gitt at Kina eller Russland vil støtte et slikt initiativ. Da vil det framstå rimelig hjelpeløst om den frie verden ikke er i stand til å sikre skipsfarten», sa Amundsen til Klassekampen tirsdag. Frp ser tilsynelatende bort fra faren for eskalering.

Høyre-medlem i utenriks og forsvarskomiteen, Hårek Elvenes, understreker at FN-mandat er ønskelig, men vil ikke svare på om det er nødvendig. Høyre ser ikke ut til å legge noen avgjørende vekt på å etterkomme de tre europeiske landenes oppfordring om å bidra til å dempe spenningen fra begge sider.

Statsminister Erna Solberg (H) bør snarest mulig avklare at folkeretten og et FN-mandat fra Sikkerhetsrådet ligger til grunn når regjeringa nå vurderer henvendelsen fra USA. Det er viktig av hensyn til forutsigbarhet og handlingsrommet i området. En slik avklaring vil også understøtte Storbritannia, Frankrike og Tysklands viktige bestrebelser på å ivareta atomavtalen med Iran.

Oppsummert

USA

1 USA har trukket seg fra atomavtalen med Iran og innført strenge sanksjoner mot landet. Spenningen mellom USA og Iran øker.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland

2 De europeiske avtalelandene arbeider for å ivareta avtalen og hindre Iran i å utvikle atomvåpen, og ber begge sider dempe spenningen i Persiabukta.

Norge

3 USA ber Norge delta i sikkerhetskoalisjon i Persiabukta. Signalene fra Frp og Høyre går så langt ut på at et FN-mandat er ønskelig, men ikke nødvendig.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

En fare for næringslivet