Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

En svekket statsminister

Statsminister Erna Solbergs store prosjekt kollapset med Frps utmarsj. Både statsministeren og hennes rest-regjering er svekket.

Mindretallsregjering: Statsminister Erna Solberg (H) svekkes av at Frp går ut av regjering. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Mindretallsregjering: Statsminister Erna Solberg (H) svekkes av at Frp går ut av regjering. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det sier seg selv at en mindretallsregjering står svakere enn en flertallsregjering. Tapet for statsminister Erna Solberg er likevel større enn det rent matematiske, Frps exit fra regjeringen representerer også et personlig nederlag for Solberg som regjeringssjef.

Hun har blitt hyllet som arkitekt av et borgerlig reisverk de færreste trodde hadde bærekraft. Hun trosset alle dystre spådommer om at de politiske motsetningene mellom de fire borgerlige partiene var uovervinnelige. Granavolden-erklæringen, der KrF som siste parti sluttet seg til regjeringen, var hennes store triumf.

Så viste det seg likevel at prosjektet ikke var levedyktig. Motsetningen mellom partiene spiste til slutt opp regjeringen innenfra. Det ble for vanskelig å bygge en felles plattform på sprikende staur.

På nederlagets dag skryter alle de borgerlige partilederne av hverandre, og løfter fram alt det gode regjeringen har oppnådd i fellesskap. Slik er det, nekrologer er gjerne flatterende i formen.

Annonse

Alle som har fulgt med i norsk politikk de siste årene, kan likevel ikke ha unngått å legge merke til den uforsonlighet og mistro som har preget regjeringssamarbeidet. Til slutt gikk flertallsregjeringen i oppløsning. Hjemkomsten av en IS-siktet kvinne var det som vippet Frp av pinnen, men det er det sviktende samholdet på borgerlig side som la selve grunnlaget for partiets exit.

At Frp går ut av regjeringen endrer ikke det faktum at det fortsatt er et borgerlig flertall på Stortinget. Frp-leder Siv Jensen peker på Erna Solberg som partiets foretrukne statsminister. Solberg, på sin side, velger å fortsette regjeringssamarbeidet sammen med Venstre og KrF.

Med en mindretallsregjering må Solberg nå manøvrere regjeringens politikk gjennom Stortinget. Det vil selvsagt komplisere regjeringens arbeid.

Solberg-regjeringens parlamentariske grunnlag er klart. Med Frps støtte har hun fortsatt et flertall bak seg i Stortinget, men Frp vil være en upålitelig partner. Nå er Frp opptatt av å markere egen politikk, helt sikkert også med en brodd mot en Solberg-regjering som mange i Frp opplever har forsmådd dem i saken om IS-kvinnen.

Blant de øvrige opposisjonspartiene vil det heller ikke være mye drahjelp å hente for Solberg. Disse partiene er opptatt av å oppnå et nytt flertall på Stortinget etter valget i 2021, og vil neppe legge mange pinner i kors for å hjelpe regjeringen ut av de kommende knipene den garantert vil havne i.

Frps exit endrer dynamikken mellom regjering og storting. Hvilke utslag dette kan få for partienes oppslutning er vanskelig å spå i dag. Det eneste vil kan si med sikkerhet, er at Solbergs regjering står svakere enn før.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Blir vi alle sosialdemokrater?