Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

En kostbar streik for kulturlivet

Mange har gledet seg til å gå på teater og konsert igjen - bare for å oppdage at forestillinger er avlyst og kulturhus er stengt. Arbeidsgiversiden har minst å tape på å gi etter.

Vurdering: Arbeidsgiverne må vurdere prisen for en hybrid pensjonsordning opp mot kostnadene ved stengte konsert- og teatersaler. Utenfor Nationaltheatret i Oslo har statuen av Wenche Foss fått streikevakt-vest. Foto: Anne Ekornholmen
Vurdering: Arbeidsgiverne må vurdere prisen for en hybrid pensjonsordning opp mot kostnadene ved stengte konsert- og teatersaler. Utenfor Nationaltheatret i Oslo har statuen av Wenche Foss fått streikevakt-vest. Foto: Anne Ekornholmen

For mange har streiken i kultursektoren gått litt under radaren, selv om den har vart i hele sju uker. Scenearbeidere, musikere, ansatte i verksteder, kostymeavdelinger og administrasjon streiker på grunn av uenighet om pensjonsordningen mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO på vegne av fagforeningene Fagforbundet, Creo og NTL.

Nå trappes den opp. Fra mandag 25. oktober er 1100 kulturansatte tatt ut. Det rammer 17 institusjoner over hele landet. Blant dem Den Nationale Scene i Bergen, Nationaltheatret og Operaen i Oslo, Rogaland Teater i Stavanger, Kilden-Kristiansand Symfoniorkester, Trøndelag Teater i Trondheim, Teater Innlandet på Hamar, Hålogaland Teater i Tromsø, Nordland Teater i Bodø og Teater Ibsen i Skien.

Ut over institusjonenes økonomi og de ansatte selv som ikke går på jobb, påvirker det naturligvis publikum. De får ikke oppleve de teater-, musikk- og danseforestillingene de hadde ønsket seg.

Det står likevel ikke om liv og helse for en tredjepart når kulturansatte ikke kommer på jobb. Derfor får streiken pågå uten at den går til tvungen lønnsnemnd. Partene må løse floken gjennom mekling. Og den har vist seg å være svært vanskelig.

Annonse

Arbeidstakerne krever en forutsigbar og kollektiv hybridordning for pensjon- en mellomting mellom innskuddspensjon og ytelsespensjon. Den gir livsvarig utbetaling og jevner ut ulikheter i pensjonen mellom kvinner og menn. Det er et rimelig og viktig krav.

Arbeidsgiversiden vil beholde nåværende, innskuddsbaserte pensjonsordning, det som i 2016 ble sagt var midlertidig, etter at de gikk bort fra ytelsespensjon.

Mange av de streikende er frilansere og midlertidig ansatte. Ved hybridpensjon i stedet for en innskuddsbasert pensjon, sikres arbeidstakerne pensjon selv om ansegttelsesforholdet er kort. Det er svært viktig i en bransje med usikre jobber.

Streiken er allerede langvarig. Konsekvensene av den kan også bli langvarige fordi streiken rammer forestillinger som er underveis, i prøvetid, der arbeidet med scenografi og kostyme nå står på stedet hvil.

Dette kommer på toppen av at kulturinstitusjoner, -aktører, -arrangører og -ansatte har vært hardt rammet av pandemiens nedstenging og restriksjoner. Økonomien i feltet er svært sårbar.

De ansatte hevder at en hybrid pensjonsordning vil koste arbeidsgiverne omkring én prosent mer enn dagens innskuddspensjonsordning. Det bør være en lav pris å betale, målt mot de potensielt langvarige kostnadene og inntektstapene ved stengte konsert- og teatersaler.

Neste artikkel

Det er 142.000 tannhjul i maskineriet