Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

"Du har ikke lov til å gå der og glemme!"

Nordmenn jublet og sang. Gleden over friheten den lyse maidagen i 1945 var enorm. Bakgrunnen var kullsort.

Glede: En lastebil full av jublende mennesker på Karl Johans gate 8. mai 1945. Foto: Ingvald Møllerstad, NTB
Glede: En lastebil full av jublende mennesker på Karl Johans gate 8. mai 1945. Foto: Ingvald Møllerstad, NTB

Frigjøringsdagen 8. mai 1945. Frihet erstattet nazistenes tvang. Grenseløs glede erstattet frykten for terror. Kan vi som er født etter krigen forstå den gleden? Har vi holdepunkter for å forstå?

Vi kan fortsatt få høre noen av tidsvitnenes fortellinger. Ansikt til ansikt i egen familie. Sjelden uten tårer. Historier om frihet etter fem års terror og frykt. Historier som setter seg i tanke og sinn.

Men om noen år er den siste generasjonen av tidsvitner borte. Nye generasjoner skal forsøke å forstå, også med hjertet.

Den store gleden som fikk utløp i flaggheising og feiring til langt på natt 8. mai 1945 kan neppe forstås uten sin mørke bakvegg. Historiene om de nazistiske okkupantenes terror må gjenfortelles.

Vi må fortelle de grusomme historiene om de forfulgte, om deportasjonene av norske jøder. Hvordan tyske nazister, med norske medhjelpere, 26. november 1942 tvang 532 norske jøder inn i skipet DS Donau og videre til gasskamrene i utryddelsesleiren Auschwitz. Det var Holocaust i Norge.

Vi må fortelle at Hitlers "rikskommissær" i Norge, Josef Terboven, mente at LO var tyskernes farligste motstander fordi så mange arbeidere var organisert. Derfor ble LO-topper henrettet til skrekk og advarsel. LO-jurist Viggo Hansteen og klubbformann Rolf Wickstrøm ble skutt på en skytebane i Oslo 10. september 1941, og gravlagt i hemmelighet på retterstedet.

Vi må huske at totalitære regimer henretter sine fiender. Fascisme er tvang, undertrykking og terror.

Terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 var fundert på det samme kullsorte fascistiske tankegodset som diktatoren Hitler brukte. Terroren 22. juli var det verste angrepet på Norge i fredstid.

Historien om 22. juli, om terroristen i egne rekker, må heller aldri glemmes.

Annonse

All fascisme må avsløres og imøtegås. Fascisme og totalitære trekk må forebygges. Historien må holdes levende for å hindre gjentakelser. Det beste vernet mot tvang og totalitære trekk er folkestyret og rettferdig fordeling.

Den økonomiske krisa som satte inn i Europa i 2008 medførte økte forskjeller i mange europeiske land. Koronapandemien forsterker forskjellene. Partier med fascistiske trekk, som for eksempel Vox i Spania, får grobunn. Etter valget i Madrid denne uka, skal Vox styre den spanske hovedstaden sammen med høyrepartiet Partido Popular.

I Tyskland er antallet høyreekstreme rekordstort. Etterretningstjenesten BfV regnet nær 33.000 i 2019, 8.000 flere enn året før.

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

den urett som ikke rammer dig selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme:

Du har ikke lov til å gå der og glemme!*

*Arnulf Øverland skrev sitt berømte dikt "Du må ikke sove" som en advarsel mot fascismen i 1937.

Neste artikkel

Ta godt imot byfolk på jordet